Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny studie: svenskarna köper mest apoteksvaror på nätet

Nästan dubbelt så stor andel svenskar uppger att de regelbundet köper apoteksvaror på nätet jämfört med det globala snittet, visar nya siffror från Klarna.

Knappt varannan svensk, 45 %, uppger att de handlat apoteksvaror på nätet den senaste månaden, enligt nya siffror från Klarna Shopping Pulse som sammanställt data från över 19 000 konsumenter i 18 länder.

Detta i jämförelse med det globala genomsnittet på 24 procent. I våra grannländer Norge och Finland är motsvarade siffror 23 respektive 12 procent. Även länder som USA (32%), Storbritannien (24%) och Tyskland (30%) ligger långt efter Sverige.

Svenska kvinnor sticker ut extra mycket. 52 procent uppger att de har nätshoppat apoteksvaror den senaste månaden, jämfört med 25 procent globalt. 

Gustav Hasselgren, vd för Apohem.

— Pandemin medförde att många svenskar upptäckte fördelarna med att handla sina apoteksvaror online, och många har sedan fortsatt att handla på nätet, säger Gustav Hasselgren, VD för nätapoteket Apohem i ett pressmeddelande

— Onlineshopping av apoteksvaror har ökat markant i Sverige de senaste åren vilket bidragit till att svenskarna utmärker sig internationellt i just den här kategorin. Kläder och skor är den överlägset mest populära e-handelskategorin i samtliga undersökta länder – förutom i Sverige. Här har vi istället en delad första plats mellan apoteksvaror och kläder och skor, säger Jesper Eriksson, Sverigechef på Klarna i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Ökad försäljning trots färre apotek och brist på personal

Läkemedelsverket vill skärpa reglerna för e-handel

Mest läst