Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Stort intresse utomlands för svenska antibiotikamodellen

Den svenska modellen att ge läkemedelsbolagen ersättning för att stärka tillgången på antibiotika väcker internationellt intresse. En kanadensisk grupp kommer i september till Folkhälsomyndigheten för att studera metoden.

Det är Sverige Radios Ekot som rapporterar om intresset utomlands för modellen (som från början var ett tidsbegränsat pilotförsök), som har fungerat väl i Sverige, och därför har fått förlängd tid. Netflixmodellen kallas försöket som innebär att den ekonomiska ersättningen delvis är frikopplad från företagens intäkter. (Här länk till Ekots inslag)

Projektet kostade staten 25 miljoner kronor under 2,5 år. Ett 30-tal intensivvårdade svårt sjuka patienter med multiresistenta infektioner har under den tiden fått behandling. Antibiotikan har använts till en begränsad, men kritisk sjuk patientgrupp som hade få behandlingsalternativ.

Svensk Farmaci skrev den 5 juni om de lyckade resultaten från försöket och att Folkhälsomyndigheten har föreslagit att modellen blir permanent.

Malin Grape är Sveriges ambassadör mot antibiotikaresistens och säger i ett inslag Ekots helgsändningar:

— Vi har testat en alternativ modell för att betal för att ha tillgång till antibiotika som är av särskilt värde som vi inte självklart får till den svenska marknaden.

Förutom från Kanada har även förfrågningar om modellen kommit från bland annat Tyskland, Norge och Japan kommit, säger Charlotta Edlund, som är utredare på Folkhälsomyndigheten och professor i mikrobiologi.

— Sverige fick tillgänglighet till de här nya preparaten för stora europeiska länder som Tyskland och Frankrike, säger hon till Ekot.

Vad gäller tillgången till antibiotika har Folkhälsomyndigheten ett aktuellt uppdrag från regeringen fram till årsskiftet hur man skapa lager av äldre antibiotika som annars skulle försvinna från den svenska marknaden.

Mest läst