Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Uppdaterat vaccin med specifikt skydd mot Eris på väg till Sverige

Sverige har köpt in fyra miljoner doser av uppdaterat covid-19-vaccin. Riskgrupper på äldreboenden kommer att kunna vaccinera sig först.

Enligt Folhälsomyndigheten väntas uppdaterade covid-19-vaccin som ger ökat skydd mot den nu dominerande virusvarianten XBB och dess undervarianter såsom Eris komma till Sverige i oktober.

Nationellt startar säsongens vaccinationsinsats den 7 november, men det specifika upplägget kan variera över landet. De uppdaterade vaccinen kommer då att finnas på plats.

Vaccinerna är under produktion och processen för godkännande pågår.

För närvarande dominerar virusvarianten XBB smittspridningen i Sverige. Vaccinen som nu används mot covid-19 ger ett gott skydd mot allvarlig sjukdom för alla cirkulerande varianter, men de uppdaterade vaccinen som levereras i höst har ett mer specifikt skydd mot XBB-varianten.

Biträdande enhetschef Johanna Rubin rekommenderar de över 65 år och personer i riskgrupp att vaccinera sig med de uppdaterade vaccinerna.

Anledningen till att vaccinationsinsatserna för både covid-19 och influensa startar i november är att skapa bästa möjliga immunitet inför den period då virusen förväntas cirkulera som mest. En del personer i riskgrupper, till exempel boende på särskilda boenden för äldre (SÄBO), kommer att kunna vaccineras upp till två veckor tidigare.

— Covid-19 och influensa är allvarliga sjukdomar för många över 65 år och personer i riskgrupp. För dem är det viktigt att stärka sitt skydd genom vaccination. Vår rekommendation är att vaccinera sig med de uppdaterade vaccinerna mot covid-19 inför vintern för att få ett så gott skydd som möjligt, säger biträdande enhetschef Johanna Rubin vid Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Moderna, Pfizer och Novavax har utvecklat uppdaterade vaccin som är på väg att godkännas i USA.

Enligt Läkemedelsvärlden har Sverige köpt in störst mängd vaccin från Pfizer och en mindre mängd från Novavax. Totalt är det ungefär fyra miljoner doser.

Läs mer: Tre bolag lanserar vaccin mot den nya covid-19-varianten Eris

Astra Zeneca stäms – dödsfall kopplas till covid-19-vaccin

Mest läst