Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Tre bolag lanserar vaccin mot den nya covid-19-varianten Eris

Uppdaterade vaccin mot den nya covid-19-varianten, kallad vid smeknamnet Eris, kommer inom några veckor. Moderna, Pfizer och Novavax har utvecklat vaccin som är på väg att godkännas i USA.

Enligt Mandy Cohen, som är chef för den amerikanska smittskyddsmyndigheten CDC, ska de uppdaterade vaccinen finna tillgängligt i USA under andra halvan av september, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. Alla tre bolag som har tagit fram uppdaterade vaccin väntar på ett godkännande från en annan myndighet i USA: Food and Drug administration, närmast att likna i Sverige vid såväl Livsmedelsverket som Läkemedelsverket.

Folkhälsomyndigheten i Sverige uppger till sajten Life Science Sweden att de uppdaterade vaccinen kommer att användas i Sverige, men att det ännu inte är klart när de första leveranserna sker. 

Den nya varianten av covid tycks vara relativt mild. Folkhälsomyndigheten gör bedömningen att inga nya restriktioner kommer att införas i samhället. Så sent som i förra veckan fanns ett 30-tal bekräftade fall efter provtagningar främst inom äldreomsorgen och sjukvården.

Sara Byfors som är avdelningschef på Folkhälsomyndigheten säger till TT att vaccinet troligen ger ett visst skydd.

— Så har det varit även vid tidigare varianter, att även om vaccinet inte har varit anpassat så har det skyddat mot allvarlig sjukdom och att avlida av covid-19.

Det finns en plan för nya vaccinationer i höst, säger Sara Byfors, och rekommendera alla som blir kallade att gå dit. Alla bör fortsätta att tvätta händerna noga och stanna hemma när man känner sig sjuk, uppmanar hon.

Niklas Arnberg är professor i virologi vid Umeå universitet. Även han rekommenderar vaccination för såväl riskgrupper som övriga.

— De som fortfarande inte har vaccinerat sig alls och inte haft covid-19 löper en förhållandevis stor risk att bli svårt sjuka, så för den gruppen rekommenderar jag starkt att man vaccinerar sig. Men det kan även finnas ett värde att ta en påfyllnadsdos även om man vaccinerat sig tidigare och/eller om man haft covid-19, säger Niklas Arnberg i ett pressmeddelande från Umeå universitet.

— Dagens vacciner skyddar även mot Eris, men det uppdaterade vaccin som blir tillgängligt senare i höst beräknas ge ytterligare något bättre skydd mot den nya varianten.

Viruset muterar hela tiden och i takt med att immunitet utvecklas så kommer nya varianter, som bli mildare och mildare över tid. Till slut orsakar virusets undervarianter endast milda infektioner som stannar i förkylnings- eller influensalik sjukdom.

— Jag skulle nog säga att vi redan är där nu, eller senast efter kommande vinter, säger Niklas Arnberg.

Världshälsoorganisationen WHO publicerade nyligen en riskbedömning av Eris och flyttade till den näst högsta riskklassen, “Variants of interest”. Fall har rapporterats i över 50 länder.

Mest läst