Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek anmäler farmaceut för att ha riskerat patientsäkerheten

Anmälan till IVO gäller 13 olika avvikelser som har orsakat skador eller riskerat patientsäkerheten. Två av dessa har lett till Lex Maria-anmälan uppger NA.

Farmaceuten har varit anställd på ett apotek i Örebro län sedan sommaren 2021. I sin anmälan till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) uppger arbetsgivaren att hen har tagit felaktiga beslut och begått misstag av olika allvarlighetsgrad under hela sin anställningstid, skriver Nerikes Allehanda.

Totalt ska det röra sig om 13 olika avvikelser som har orsakat skador eller riskerat patientsäkerheten, varav två var så allvarliga att de har lett till lex Maria-anmälningar.

Farmaceuten ska bland annat medvetet ha bytt ut mediciner, uppmanat personer att sluta ta förskriven medicin samt misstänks också ha orsakat att ett barn med öroninflammation fick en för låg dos av antibiotika, genom slarviga doseringsanvisningar.

Mest läst