Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fler oroar sig för svamp – kraftig ökning av samtal

Antalet samtal om förgiftning till Giftinformationscentralen har ökat markant. Apotekaren Peter Hultén varnar för att giftiga svampar kan förväxlas med ätliga.

En av de vanligaste orsakerna till svampförgiftning är att giftig svamp förväxlats med matsvamp. I allvarliga fall kan du få lever- eller njurskador och i värsta fall dö, enligt Läkemedelsverket. Det är sommarens ymninga regn som har lockat ut flera svamplockare i skogen, och bland dem flera som är osäkra på hur man skiljer på ätlig och oätlig svamp.

Samtalen till Giftinformationscentralen har ökat i juli och under första veckan i augusti jämfört med föregående år.

Peter Hultén är apotekare vid Giftinformationscentralen. Han varnar framför allt för ett antal svampar som lömsk flugsvamp, vit flugsvamp, gifthätting och toppig giftspindling.

— Vit och lömsk flugsvamp är några av de farligaste svamparna och de kan förväxlas med bland annat champinjoner, vissa kremlor, slidskivlingar och fjällskivlingar, säger Peter Hultén.

— För att undvika de allra giftigaste svamparna – plocka inte vita och gröna svampar med vita skivor och bruna svampar med bruna skivor.

De vanligaste symptomen på förgiftning med någon av de farligaste flugsvamparna är kraftiga diarréer, magsmärtor och kräkningar. Dessa kommer oftast efter 12 timmar, men kan komma tidigare.

Var säker på att det är matsvamp du tänker äta, lyder rådet.

Några råd vid svampplockning

  • Ät bara svamp som du säkerhet vet är matsvamp.
  • Lär ditt barn att aldrig smaka på svamp.
  • Plocka svamparna en och en
  • Ring Giftinformationscentralen för råd. 010-456 6700.
  • Kontakta veterinären om du misstänker att din hund ätit giftig svamp.

Svamp är hårdsmält föda och en känslig färskvara. Därför kan svamp i maten leda till att du mår dåligt, utan att du har blivit förgiftad.

Källa: Läkemedelsverket

Mest läst