Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

E-hälso­myndigheten slutar utfärda covid­bevis

Snart är E-hälsomyndighetens covidbevis ett minne blott. Från den 1 juli i år slutar myndigheten att utfärda intygen.

Covidbevis infördes för att underlätta resor i Europa. Intyget gäller inom EU och andra länder i världen som anslutit sig till EU:s covidbevis. Sedan E-hälsomyndigheten öppnade tjänsten covidbevis.se har över 18 miljoner vaccinations-, test- och tillfrisknandebevis utfärdats.

Den 5 maj i år meddelade Världshälsoorganisationen, WHO, att covid-19 inte längre kan betraktas som ett internationellt akut hot mot människors hälsa. I och med WHO:s besked kommer EU-förordningen om covid-bevis inte att förlängas och E-hälsomyndigheten därmed sluta att utfärda intygen, skriver de i ett pressmeddelande och på sin webbplats.

I dag kräver inga länder inom EU eller EES covid-bevis vid inresa. Men utanför EU/EES finns det länder som fortfarande har inreseregler med anledning av Covid-19. Den som ska resa utanför Europa rekommenderas därför att läsa på om vad som gäller på resmålet innan avfärd.

E-hälsomyndigheten kommer att fortsätta utfärda covid-bevis till och med den 30 juni. Fram till dess är det går det bra att hämta ut ett nytt covid-bevis för att förlänga giltighetstiden. De som har giltiga covid-bevis kommer också att kunna använda dessa till det att giltighetstiden går ut.

Efter den 1 juli går det att vända sig till en vårdgivare, i första hand den vårdgivare, där du blev vaccinerad, för att få ett vaccinationsintyg.

Läs mer >> WHO: Covid-19-pandemin officiellt över

Mest läst