Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“En egenskap stod ut hos alla: nyfikenhet och att se möjligheter istället för problem”

”Det är nyfikenheten som hela tiden leder oss framåt och in på nya vägar, och den finns det gott om bland farmacistudenterna”. Det skriver Kathrin Svensson i sitt blogginlägg från inspirationshelgen FramtidsFarmaceuterna.

Vi slår oss ned vid stentrapporna intill konserthuset på Hötorget i Stockholms innerstad: Farzane, Isabella och jag. Vi har redan tackat av Josef, och Lova har följt oss på distans. Det är strålande sol och vi blickar ut över kullerstenstorget som myllrar av människor. Vi pustar ut efter flera veckors planering som lett till en succéhelg. Att ordna FramtidsFarmaceuterna, en inspirationshelg som anordnas av förbundets studentsektion för studentmedlemmar i Sveriges Farmaceuter sedan 2017, var en fantastisk upplevelse som uppskattades av både föreläsare och studenter.

Studentsektionen tillsammans med Sveriges Farmaceuters förbundsordförande Agniezska Madej. Foto: Hanna Rickberg.

Vi åkte till Stockholm på fredagen för att förbereda lokal, material och teknik inför helgen. Jag var först på plats och passade på att orientera mig eftersom jag – med mitt ”fantastiska” lokalsinne – tilldelats uppgiften som studentansvarig. Under lördagen gick vi tillsammans till Apotekarsocietetens anrika bibliotek där Sveriges Farmaceuters förbundsordförande Agniezska Madej öppnade upp helgen. Föreläsningarna pågick från 13:45 till 17:45, därefter checkade studenterna in på hotell för middag, mingel, biljard, karaoke, farmaci-frågesport och priser. På söndagen pågick föreläsningarna från 09:15-12:30. Vi hade stunder då saker och ting strulade men vi löste det tillsammans.

Sofia Kälvemark Sporrong föreläser om farmaceuternas professionella roll. Foto: Hanna Rickberg

Studentsektionens styrelse vill rikta ett stort tack till alla föreläsare och farmacistudenter som deltog och förgyllde vårens event med FramtidsFarmaceuterna 2023. Vilket otroligt engagemang och fin uppslutning! Det var en fartfylld och inspirerande helg där farmacistudenter och föreläsare fick nätverka. De har fått med sig konkreta verktyg kring hur man kan stärka sitt personliga varumärke.

De har fått med sig konkreta verktyg kring hur man kan stärka sitt personliga varumärke

Karolina Antonov, årets farmaceut 2022, föreläste om sitt arbete inom hälsodata och läkemedelsstatistik. Studenterna fick dessutom inspireras av hur det är att forska inom samhällsfarmaci, arbeta med sortimentsamordning och digitalisering, arbeta på giftinformationscentralen, och om ideellt engagemang inom Farmaceuter utan gränser. En föreläsare inom läkemedelsindustrin och en doktorand inom akademin berättade om sina erfarenheter som nyutexaminerade apotekare.

Utöver karriärinspiration lyfte eventen även aktuella professionsfrågor inom farmacibranschen och Akademikerförsäkringar fick möjlighet att berätta om fördelarna med att nyttja den försäkring som de erbjuder i samarbete med Sveriges Farmaceuter. “Vad har vi för syn på vår yrkesroll och kompetens och vad den kan tillföra?”, “Vad är vårt ansvar?”, “Vem är pådrivande i att styrka farmaceutrollen i samhället?“ är några av de frågor som diskuterades.

Studenterna laddar inför en omgång föreläsningar till. Foto: Hanna Rickberg

Åtta föreläsare och omkring 20 studenter deltog från lärosätena Uppsala, Umeå och Göteborg. Av dessa var 14 apotekarstudenter och sju receptariestudenter, med spridda åldrar och utbildningslängd. Särskilt roligt är det att vi detta år hade betydligt fler receptariestudenter som kom hit och fick inse att en receptarielegitimation också ger upphov till många karriärmöjligheter.  “Jag trodde inte detta var något för mig som receptarie, men jag är så glad att jag kom” berättar en receptariestudent.  

Studenter och föreläsare utbyter erfarenheter i pauserna. Foto: Hanna Rickberg

Något som slog mig var att studenterna hade en inneboende motivation och entusiasm som gjorde föreläsningarna levande. Även de enkla stunderna av gemenskap mellan föreläsningarna är oförglömliga. Studenterna diskuterade karriärvägar, jämförde lärosäten, och utbytte erfarenheter. Vi har bjudit in några nyutexaminerade föreläsare från olika yrkesområden vilket genererade många nyfikna frågor och goda samtal. Jag tror det är viktigt att visa att nyutexaminerade farmaceuters kunskap är en tillgång och att de kan vara med och bidra på många olika plan, vilket också uppskattades av våra deltagare. Jag passade på att ta pulsen på några av deltagarna på plats.

Vad är det viktigaste du fått med dig från Framtidsfarmaceuterna?

Rand Esper, Apotekarstudent. Studerar till apotekare, femte terminen i Uppsala. Foto: Kathrin Svensson

— Helgens föreläsningar var en stor inspiration. Jag fick lära mig om olika arbetsroller för farmaceuter. Det fick mig att känna att det finns många möjligheter i framtiden. Alla föreläsningar var väldigt intressanta, speciellt när vi fick lyssna på en nyutexaminerad apotekare som berättar om sitt jobb inom industrin, och även föreläsningen som handlade om giftinformationscentralen. Jag fick motivation av att vi också kan bidra och vara med och utveckla läkemedel. Jag är så tacksam för Sveriges Farmaceuter som gav oss den här möjligheten.

Blev du mer sugen på någon bransch efter denna helg?
— Jag blev mer sugen på industrin efter Jennifer Nilssons föreläsning. Hon sa att man ska vara modig och söka det man vill, säger Rand Esper.

Apotekarstudent Mona Hammad, termin 6, och apotekarstudent Nour Sabsoub, termin 7, i Uppsala, är båda positiva till möjligheterna för forskning. Foto: Kathrin Svensson

— Jag tycker att det finns många olika möjligheter för en farmaceut. Viktigast var att man hela tiden kan utveckla sig och hitta nya vägar. Det var intressant att få veta hur man forskar som doktorand och att det finns stora möjligheter till forskning i Sverige och internationellt då forskargrupperna är så blandade. Något som jag inte visste om är att det är möjligt att komma in i industrin direkt efter examen även om man inte har någon lång erfarenhet, säger Mona Hammad.

— Det är inte solklart för oss än, men jag ser att det finns olika möjligheter och vägar att gå. Jag har alltid undrat över doktorandrollen, om det är något jag kan göra och gå vidare med i mitt framtida yrke, så det var väldigt spännande att få komma hit och lyssna på föreläsningarna, säger Nour Sabsoub.

Ibland behöver man bli påmind om hur man kan agera för att göra skillnad

Farmaceutbranschen är många gånger något som väljs utifrån den här inställningen – man vill inte “stå still”. Ibland behöver man bli påmind om hur man kan agera för att göra skillnad i sin egen och andras omgivning. Även om föreläsningarna var väl avgränsade var det en egenskap som stod ut hos dem alla. nyfikenhet och att se möjligheter istället för problem. Det är nyfikenheten som hela tiden leder oss framåt och in på nya vägar, och den finns det gott om bland farmacistudenterna.

Mest läst