Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotek larmade om läkares över­förskrivning

Apotek i Södermanland har återkommande larmat om att en läkare överförskrivit stora mängder narkotikaklassade läkemedel till sina patienter. Nu kan läkarens legitimation återkallas.

Mannen, som varit legitimerad läkare i över 30 år, anmäldes första gången redan 2021 till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Då fattade tre apotek i Nyköping och Oxelösund misstankar om att läkaren hade överförskrivit narkotikaklassade läkemedel till patienter. 2022 anmäldes läkaren på nytt till IVO, sedan två apotek i Nyköping fattat liknande misstankar. Det rapporterar Södermanlands Nyheter idag, onsdag.

Ett av apoteken reagerade på ett ovanligt förskrivningsmönster angående en patient som verkade ha påtagliga beroendeproblem. Vid IVO:s utredning upptäcktes att läkaren under en tremånadersperiod ska ha skrivit ut närmare 7 000 narkotikaklassade tabletter till en patient.

IVO har för sin tillsyn begärt uppgifter om patientjournal och läkemedelsförteckning från läkaren, men trots återkommande försök under lång tid inte fått ta del av detta. IVO anser att läkaren systematiskt ha undanhållit sig från tillsyn. De bedömer honom därför olämplig att utöva yrket och yrkar på att hans legitimation återkallas. Ett beslut som fattas av Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Mest läst