Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apoteks­­anställd åtalas för recept­­förfalskning

En tidigare apoteksanställd kvinna i Södermanland åtalas för att ha förfalskat recept till ett narkotikaklassat läkemedel.

Den apoteksanställda kvinnan åtalades vid Nyköpings tingsrätt i slutet av april för brottet urkundsförfalskning, rapporterar Katrineholms-Kuriren. Kvinnan ska enligt åtalet olovligen ha använt en läkares förskrivnings- och arbetsplatskod för att skapa falska recept till ett narkotikaklassat läkemedel som brukar skrivas ut till personer med koncentrationssvårigheter. Receptförfalskningen ska ha skett vid 14 tillfällen under perioden maj 2021 till juli 2022.

Urkundsförfalskningarna avslöjades vid en internutredning på apoteket, då kvinnans arbetsgivare på apoteket frågat läkaren i vars namn recepten utfärdats om han skrivit ut dem. Läkaren nekade. Brottet polisanmäldes. Kvinnan anmäldes även till Inspektionen för vård och omsorg, IVO. Hennes anställning på apoteket har nu avslutats.

Kvinnan erkänner brott. Enligt Katrineholms-Kuriren förklarar hon receptförfalskningarna som en desperat lösning när det under pandemin var närmast omöjligt att få tag på en läkare och därmed även medicinen som en person i hennes närhet behövde. Personen som behövde medicinen hade tidigare fått de aktuella läkemedlen utskrivna i samma doser som hon skrivit ut i de förfalskade recepten.

I mars i år åtalades en apoteksanställd kvinna i Dalarna för ett liknande brott, rapporterar Sveriges Radio P4 Dalarna. Även hon misstänks för att ha skrivit ut förfalskade recept till narkotikaklassade läkemedel. Kvinnan ska hämtat ut tusentals tabletter av Tramadol och Zopiklon och sålt till en annan kvinna. Den apoteksanställda kvinnan har erkänt och står nu åtalad vid Falu tingsrätt för 18 fall av bedrägeri och narkotikabrott.

Läs mer >> Dom för rån och bombhot mot apotek fastställd

Mest läst