Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Undersökning: Många inte medvetna om läkemedels­krockar

Var tredje person som använder receptfria läkemedel är inte medveten om att andra läkemedel de konsumerar kan påverka dess effekt. Det visar en ny Sifo-undersökning, gjord på uppdrag av Apotek Hjärtat.

Kantar public har intervjuat 4200 personer i åldern 18-29 år mellan den 5-20 januari i år. Undersökningen visar att var tredje person som använder receptfria läkemedel inte är medveten om hur de interagerar med andra receptfria läkemedel de använder. Var fjärde person är inte heller medveten om att dessa kan påverkas av receptbelagda läkemedel de använder.

— Att olika läkemedel interagerar med varandra är relativt vanligt. Oftast är det inte allvarligt, men det kan resultera i att läkemedlets effekt antingen försvagas eller förstärks. Risken för allvarliga biverkningar ökar bland läkemedel som finns i det receptbelagda sortimentet, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande.

Annika Svedberg, chef för farmaci, kvalitet och hållbarhet på Apotek Hjärtat.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Undersökningen visar också att nästan var tredje person inte är medveten om att receptfria läkemedel kan påverkas av kosttillskott de konsumerar. Nästan vad femte person är inte medveten om att de kan påverkas av alkohol de dricker. Nästan varannan person är inte medveten om att de kan påverkas av olika livsmedel de konsumerar. Det är främst yngre personer i åldrarna 18-29 som inte är medvetna om läkemedelsinteraktionerna.

— Läkemedel kan även krocka med vissa kosttillskott, livsmedel, alkohol och rökning. Därför uppmanar vi alla som använder läkemedel att ta hjälp av våra farmaceuter eller vården för rådgivning om eventuella läkemedelsinteraktioner, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat vidare. 

Vanliga läkemedelskrockar

  • Kalciumflödeshämmare (vanligt blodtryckssänkade läkemedel) krockar med grapefruktjuice.
  • Levaxin (läkemedel för ämnesomsättningen) krockar med järn och kalcium.
  • Tetracykliner (ett vanligt antibiotika) krockar med mjölk och andra mejeriprodukter.
  • Paracetamol (receptfri medicin mot värk) bör inte kombineras med mycket alkohol då det kan bidra till att kroppen får svårt att ta hand paracetamol vilket kan ge leverskador. 
  • Antidepressiva läkemedel och p-piller bör inte kombineras med naturpreparatet johannesört. 
  • Waran (blodförtunnande läkemedel) kan krocka med mat som innehåller vitamin K, exempelvis surkål.

Källa: Apotek Hjärtat

Mest läst