Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Jordbrobor kämpar för ett eget apotek

Många jordbrobor blev upprörda när ortens enda apotek lades ned vid årsskiftet. Apoteksaktivisten Patrik Olofsson hoppas genom en namninsamling förmå det statliga Apoteket AB att starta ett nytt.

Apotek Hjärtat tog beslut om att lägga ned apoteket, som funnits i Jordbro i Haninge kommun utanför Stockholm i 47 år, med hänvisning till att lokalen krävde en kostsam renovering och att kundunderlaget var sviktande.

— Jag tror det var lönsamhetsproblem, säger Patrik Olofsson, ordförande för Vänsterpartiets styrelse i Haninge kommun.

Jordbro tillhör Storstockholms utsatta områden. Patrik Olofsson misstänker att apoteket sålde mest läkemedel och inte så mycket av dyra krämer, smink och schampo som på många andra håll. 

— Jordbro känns som en B-ort när vi inte har ett apotek. Det är lite konstigt för det finns en vårdcentral som tidigare låg vägg i vägg med apoteket. Vårdcentral och apotek brukar höra ihop som en symbios, säger han.

Patrik Olofsson. Foto: Privat

Nu hänvisas jordbroborna till apotek i köpladorna längs Nynäsvägen och vid pendelstågsstationer i Handen och Västerhaninge.

— För en yngre generation är det här sällan ett problem. De kan beställa hem på nätet och rör sig lätt med kollektivtrafiken. Det är framför allt äldre som får det svårt när saker inte finns fysiskt i närområdet.

Patrik Olofsson hoppas att det statliga Apoteket AB ska ställa lägre lönsamhetskrav på sina apotek, jämfört med Ica som äger Apotek Hjärtat. Jordbro har mellan 11 000-12 000 invånare. Det borde utgöra ett tillräckligt kundunderlag för att kunna driva ett apotek på orten, menar han.

Jordbro är en ort där servicen utarmats de senaste åren. Banken, posten, matbutiker, skolan och kulturföreningshus har lagts ned. Men Jordbro kan inte hoppas på något statligt stöd i form av glesbygdsbidrag till apoteksaktörer, som mindre orter där det också finns problem med lönsamheten.

— Vad är det som ska styra apoteksetableringar? Det är en fråga som vi vill väcka. Tidigare så fanns en tanke att läkemedelsförsörjningen skulle vara strategiskt planerad. Apotek skulle finnas överallt, både geografiskt och lättillgängligt. Men om vi helt överger den styrningen. Apotek får etablera sig var de vill. Då uppstår det vita fläckar i vissa kommuner och jättemånga apotek på ett annat ställe. Det måste finnas en medelväg, med både en marknad och en viss styrning om att det ska finnas apotek. Det är kanske det som är det statliga apotekets roll; att finns det vita fläckar i en kommun, så är det där de ska satsa, säger han.

Aktivistgruppen har på kort tid samlat ihop 500-600 namnunderskrifter om att Apoteket AB bör starta ett apotek i Jordbro. Namnlistan ska överlämnas vid Apotekets AB bolagsstämma i Solna den 27 april.

Riksdaledamoten Karin Rågsjö (V) har också ställt frågan till sjukvårdsminister Acko Ankarberg Johansson (KD) om det är rimligt att en ort som Jordbro med 11 000 invånare inte ska ha ett eget apotek?

Mest läst