Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Fel i dosdispensering på apotek ledde till att patient dog

Den äldre personen hade hemtjänst men ett mänskligt misstag ledde till att hen under längre tid inte fick någon medicin hemskickad alls.

En äldre person avled i slutet av februari i Satakunta i Finland sedan det blivit fel med dosdispensering på ett privat apotek.

Personen hade sedan länge hemtjänst och Jaana Männikkö, områdeschef för äldre inom välfärdsområdet Satakunta, säger till Yle att patienten under en längre tid helt blivit utan medicinen hen behövde.

Exakt vad som gått snett i den automatiserade läkemedelsdistribution vill inte Jaana Männikkö gå in på men enligt henne var det ett mänskligt misstag som ledde till att distributionen inte fungerade.

Nu arbetar man med att se till att något liknande inte ska hända igen.

Satakunta välfärdsområde har även anmält dödsfallet till Olycksutredningscentralen, Regionförvaltningsverket samt Tillstånds- och tillsynsverket för social- och hälsovården, Valvira.

Jaana Männikkö säger att välfärdsdistriktet efter dödsfallet har lagt till ytterligare en kontroll i distributionen av läkemedel, för att patienterna säkert ska få de mediciner de behöver. Hittills har kontrollen gjorts två gånger, i framtiden kommer den nu att göras tre gånger.

Därför garanterar nu Jaana Männikkö att liknande misstag inte kommer att ske igen, och att alla kommer att få de mediciner de behöver.

— Vi är väldigt ledsna över det som har inträffat. Jag vill skicka en hälsning till alla patienter inom områdets läkemedelsdistribution att de kan vara lugna, säger Jaana Männikkö till Yle.

Mest läst