Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kamerabevakning laglig men reprimand för dålig information

Integritetsskyddsmyndigheten kräver att Apotea förbättrar sin information om kamerabevakningen vid deras logistikcenter i Morgongåva.

Som Svensk Farmaci tidigare har berättat har Integritetsskyddsmyndigheten (IMY), tidigare Datainspektionen, sedan 2021 granskat Apoteas kamerabevakning på lagret i Morgongåva. Detta efter det att tidningen Dagens ETC i en granskning gjort gällande att företaget använder bevakningskameror för att arbetsleda och kontrollera hur personalen utför sina arbetsuppgifter.

“Kamerabevakning får inte användas för arbetsledning. Och ska bildmaterial spelas in krävs typiskt sett tungt vägande skäl som exempelvis att man vill bevaka stöldbegärlig egendom eller har dokumenterade problem med stölder. Vi har fått indikationer på att dessa bolag använder kamerabevakning för arbetsledning, nu kontrollerar vi om det stämmer”, sa Gustav Linde, jurist i Integritetsskyddsmyndighetens kameragrupp då.

Pär Svärdson står mot en vägg.

Pär Svärdson. Foto: Apotea

Enligt Pär Svärdson, vd Apotea, används kamerorna inte för arbetsledning, utan för att säkerställa att inga recept hamnar på villovägar. Om en påse med recept inte är där den borde vara vidtas först andra åtgärder för att spåra den, och hjälper inte det tittar man på bildupptagningarna, uppger han.

– Vi, och alla apotek, har väldigt känsliga produkter. De får inte hamna hos fel kund. Kameran blir sista utvägen för att spåra receptpåsen, sa Pär Svärdson till Svensk Farmaci 2021.

Nu har IMY kommit med beslut i ärendet. I beslutet skriver myndigheten att utredningen inte ger stöd för att bevakning skett för att arbetsleda eller kontrollera personalen utan Apotea har rätt att bedriva kamerabevakning på sitt logistikcenter för att bland annat hantera incidenter och spåra läkemedel samt att “förebygga, förhindra, utreda och upptäcka brott”.

Men IMY anser att Apotea kan förbättra informationen kring bevakningen. Myndigheten skriver i beslutet att Apotea överträtt dataskyddsförordningen genom att inte ange kontaktuppgifter till bolaget på sina kamerabevakningsskyltar och att på skyltarna inte uppge tillräckligt tydligt var man kan ta del av ytterligare information.

I den ytterligare information som ges, lämnas ofullständiga och missvisande uppgifter till anställda enligt IMY.

– Det innebär en risk för att de som filmas av bevakningskamerorna inte får kännedom om sina rättigheter eller utövar sina rättigheter i mindre utsträckning än vad de har rätt till enligt dataskyddsförordningen, säger Andreas Persson som är jurist på IMY i ett pressmeddelande.

Därför får Apotea en reprimand och ett föreläggande av IMY om att rätta till bristerna inom fyra veckor.

Apotea välkomnar beslutet.

— Vi tycker IMY gjort ett bra jobb i granskningen av ärendet och glädjande visar utredningen att vi har lagen på vår sida i alla punkter där vi använder kameror. Däremot ska vi uppdatera så att vi förtydligar kontaktuppgifter på en del av våra informationsskyltar, säger Pär Svärdson, vd Apotea i ett pressmeddelande.

Läs mer>> Apotea dubblar lagerytan – och granskas av myndighet

Mest läst