Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Apotea dubblar lagerytan – och granskas av myndighet

Lagerytan dubblas och 100 åtgärdspunkter ska göra Apotea till Sveriges bästa arbetsplats. Samtidigt inleds en granskning av företagets kameraövervakning av lokalen i Morgongåva utanför Uppsala.

Orderingången exploderade i våras, som en effekt av pandemin. Antalet kunder i pensionsålder ökade med 10 000 per vecka och försäljningen steg med 50 procent.

Apoteas vd Pär Svärdson står mot en grå vägg.

Pär Svärdson. Foto: Apotea

– Det är sällan man får fler kunder än man kanske vill ha. När det handlar om e-handel kan det ju komma obegränsat många. Jag har aldrig tidigare tänkt på det som ett problem, utan som en möjlighet, säger Apoteas vd och medgrundare Pär Svärdson.

På kort tid fick Apotea anställa ytterligare 300 personer. Genom att ringa runt till restauranger och hotell fick man tag på personer som annars skulle ha hamnat i arbetslöshet och som kunde börja med kort varsel.

– Det var flera som blev så glada att de började gråta, säger Pär Svärdson.

Men den snabba tillväxten har inte varit smärtfri. Det har gått åt många övertidstimmar för att möta den ökade efterfrågan och under hösten vittnade flera anställda och före detta anställda lagerarbetare om ett hårt arbetsklimat med övervakning och kollektiv bestraffning, i en granskning i Dagens ETC.

– Det är klart att många kände att det var en pressad tid på jobbet, kommenterar Pär Svärdson.

Men han känner inte igen den bild som återges av tidningen.

Nu ska Integritetsskyddsmyndigheten, tidigare Datainspektionen, granska företagets användning av kameror. “Kamerabevakning får inte användas för arbetsledning. Och ska bildmaterial spelas in krävs typiskt sett tungt vägande skäl som exempelvis att man vill bevaka stöldbegärlig egendom eller har dokumenterade problem med stölder. Vi har fått indikationer på att dessa bolag använder kamerabevakning för arbetsledning, nu kontrollerar vi om det stämmer”, säger Gustav Linder som är jurist i Integritetsskyddsmyndighetens kameragrupp i ett pressmeddelande.

Enligt Pär Svärdson används kamerorna inte för arbetsledning, utan för att säkerställa att inga recept hamnar på villovägar. Om en påse med recept inte är där den borde vara vidtas först andra åtgärder för att spåra den, och hjälper inte det tittar man på bildupptagningarna, uppger han.

– Vi, och alla apotek, har väldigt känsliga produkter. De får inte hamna hos fel kund. Kameran blir sista utvägen för att spåra receptpåsen, säger Pär Svärdson.

Du är inte orolig över myndighetens granskning?

– Nej, det är jag inte. Och det är ganska rimligt att de gör en granskning när det står som det har gjort i medierna. Det vore snarare märkligt om de inte gjorde det.

Men även om han anser att kritiken i media inte är rättvisande visar den att något skaver, menar Svärdson. Nu har en åtgärdslista med 100 punkter upprättats och målet är högt satt, Apotea ska bli Sveriges bästa arbetsplats – eller i alla fall den bästa i sin storleksklass.

Ett par av listans punkter betas av per vecka.

– Vi har försökt bena upp vad det är som skaver och gå till botten med det. Inom sex månader ska vi ha kommit väldigt långt. Men jag tror inte att man någonsin blir färdig med ett sådant här arbete, säger Pär Svärdson.

Parallellt med arbetsmiljöarbetet pågår utbyggnad för att skapa ännu mer utrymme. Det är systerbolagen som ska flytta in i den nya lokalen, så att apoteksbolaget får breda ut sig över hela dagens 38 000 kvadratmeter stora yta. När den nuvarande lokalen invigdes i mars 2018 innebar den att lagerytan blev sju gånger så stor som tidigare.

– Det kändes ju bisarrt stort. Tanken var hela tiden att bygga ut ytterligare men vi trodde att det skulle dröja lite längre än så här, säger Pär Svärdson.

Mest läst