Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Vår arbetsmiljö är en viktig fråga”

Sveriges Farmaceuters nya ordförande beskriver sig som bra på att lyssna och bra på att peppa andra. Hon vill se fler medlemmar, vilket skulle göra förbundet starkare.
– Då syns vi mer och människor förstår vad vi farmaceuter bidrar med, säger Agnieszka Madej.

Sveriges Farmaceuters nya ordförande Agnieszka Madej är bra på att peppa andra. ”Det är kul att se när andra lyckas”, säger hon.

Sveriges Farmaceuters nya ordförande Agnieszka Madej är bra på att peppa andra. ”Det är kul att se när andra lyckas”, säger hon.

Vi har bestämt träff på ett kafé i Uppsala, jag och Sveriges Farmaceuters nya ordförande, Agnieszka Madej.

Vårt möte är lite som en spionnovell under kalla kriget någonstans i Centraleuropa.

”Jag sitter längst in till höger. Blå tröja”, skriver jag i ett sms till henne. 

På utsatt tid kommer en mörkhårig kvinna och ser ut som om hon letar efter någon. Jag känner igen henne från bilderna på Svensk Farmacis webb. 

Antyder hennes namn ett polskt ursprung, undrar jag i min första fråga när vi fått kaffe och macka? 

— Jag är född i Polen men kom till Sverige när jag var ett år gammal. Uppsala är mitt hem, säger Agnieszka Madej.

Pappan hade disputerat inom biologi och fick post doc i Uppsala i början av 1980-talet. Först fick familjen inte följa med, men efter en tid tilläts de att flytta efter. ”Vi flydde inte, men vi flyttade aldrig tillbaka”, beskriver hon det.

Intresset för läkemedel, och kompisar, gjorde att hon valde apotekarutbildningen i Uppsala. Hon tog examen mars 2009, men forskning stod aldrig på hennes agenda.

— Nej, båda mina föräldrar har disputerat och jag insåg att det inte var min grej.

Agnieszka Madej

Ålder: 42 år.

Familj: Man, två söner, en katt.

Bor: Uppsala.

Fritid: Familjen, löpträning, lagledare i barnens handbollslag, brädspel.

Senast spelade brädspel: Pandemic legacy, Time stories, Descent.

Istället föll valet på apotek. Två vikariat inom Apoteket AB följdes av sex år inom Apoteks­gruppen i Uppsala, innan hon sökte sig norrut till Morgongåva, nära Heby.

Där finns nätapoteket Apoteas stora lager, där alla ordrar skickas till kunder över hela Sverige. Det blev totalt sex år även där i olika tjänster.

— Jag sökte en gruppchefstjänst på Apotea. Det tog ganska lång tid innan det blev klart och då tackade jag nej. Då kändes det inte rätt. Kort därefter sade jag upp mig och slutade.

Anledningen var helt enkelt att hon efter totalt 13 år kände sig färdig med apotek. Och ville prova något annat.

En kompis arbetade på konsultbolaget Afry, som bland annat riktar sig mot life science-
sektorn. 

— Jag sökte, kom på intervju och fick jobb inom det som kallas Food & life science. Så nu jobbar jag mer med kvalitet kring läkemedel.

”Jag jobbar med många ingenjörer och har flera gånger fått förklara
vad jag kan.”

Jag jobbar med många ingenjörer och har flera gånger fått förklara
vad jag kan.

Ska man inte kunna industri om man jobbar där?

— Jag jobbar med många ingenjörer och har flera gånger fått förklara vad jag kan. Mitt första uppdrag var en QA-tjänst på Nanexa i Uppsala, där jag arbetade med deras kvalitetsdokumentation. Som läkemedelsansvarig, LMA, på Apoteksgruppen arbetade jag med motsvarande dokumentation, så det var delvis samma sak fast i olika branscher.

I januari avslutade hon ett projekt på Linde gas i Enköping. 

— Det uppdraget var som ”responsible person” för deras regelverk inom distribution, och det är väldigt nära apotek. Har det förvarats och distribuerats på rätt sätt, har vi koll på regelverket etcetera?

— Mycket av det jag gjort på Apotea gör jag nu inom industrin, fast lite annorlunda, med andra produkter. Det överlappar.

”Mycket av det jag gjort på Apotea gör jag nu inom industrin, fast lite annorlunda, med andra produkter. Det överlappar”, säger Agnieszka Madej om att hon inte tycker att skillnaderna mellan att jobba på apotek eller inom läkemedelsindustrin är så stora.

”Mycket av det jag gjort på Apotea gör jag nu inom industrin, fast lite annorlunda, med andra produkter. Det överlappar”, säger Agnieszka Madej om att hon inte tycker att skillnaderna mellan att jobba på apotek eller inom läkemedelsindustrin är så stora.

Just nu är hon mellan uppdrag. Det betyder att vara på plats på Afrys kontor i Uppsala – på smidigt gångavstånd från hemmet vid Uppsala centralstation. På kontoret läser hon och förkovrar sig, och är tillgänglig för att gå på intervjuer.

— Ofta går det ganska snabbt när det väl blir något. Senaste uppdraget var jag på intervju på torsdagen och började direkt nästa måndag.

Hon har insett att hon behöver variation i jobbet, något som kommer med konsultlivet. Så det blev ett lyckat byte från apotek till industri.

— Ja, det är verkligen varierat. Jag har lärt mig väldigt mycket och fått inblick i hur det fungerar inom industrin.

Att bli ordförande i Sveriges farmaceuter var inget hon direkt hade tänkt eller planerat för när hon blev medlem under studietiden i Uppsala.

— Det är bra att vara med i facket. Man vet aldrig när man behöver det.

Ordförandeposten var inte nödvändigtvis den som var aktuell till en början. Valberedningen sonderade terrängen med henne för att först sitta med i styrelsen, även om de ganska direkt ”hintade” att det egentligen gällde posten som ordförande. 

— Jag tycker om att engagera mig i saker. Det kommer att bli en spännande och rolig utmaning att vara den yttersta företrädaren för Sveriges Farmaceuter. Jag vill göra skillnad genom mitt uppdrag.

Att sitta i en styrelse är inte nytt. Hon har suttit i apotekssektionens styrelse inom Sveriges Farmaceuter, och var med och startade akademikerföreningen på Apotea. Inom Apotekarsocieteten har hon suttit i styrelsen för Norra Mälarkretsen.

Vilka egenskaper gör dig till en bra ordförande?

— Jag är engagerad, bra på att lyssna och på att peppa de runt omkring mig. När jag var team­ledare på Apotea, vilket innebar att ha det övergripande ansvaret för dagen i expeditionen, och vi tillsammans skulle packa och skicka flera tusen beställningar varje dag, var jag bra på att få alla att arbeta åt samma håll och oftast nå våra mål. Jag gillar att motivera andra, det är kul att se när andra lyckas.

En av mina första uppgifter är att prata med och lyssna till alla olika sektionsstyrelser inom Sveriges Farmaceuter, för att lära mig vilka som är deras viktiga frågor.

Splittringen i förbundet efter det förra ordförande­valet är hon inte så pigg på att prata om. Hon blickar hellre framåt än bakåt. När hon valdes i slutet av november uppfattade hon det som att alla nu vill gå vidare och visa vad förbundet står för.

— En av mina första uppgifter är att prata med och lyssna till alla olika sektionsstyrelser inom Sveriges Farmaceuter, för att lära mig vilka som är deras viktiga frågor som de vill att vi ska driva. Jag kommer också besöka akademikerföreningarna på de större arbetsplatserna.

Hennes egen erfarenhet av apotek och industri ska hon komplettera under den första tiden. 

— För att få en inblick i vad farmaceuter inom myndighet och sjukvård gör ska jag prata med de sektionerna, men också direkt med personer som jobbar inom dessa områden.

Farmaceuters arbetsmiljö ser hon som en viktig facklig fråga att driva. När tempot skruvas upp och färre ska göra mer, är det viktigt med bland annat återhämtning.

— Vi måste ha ett hållbart arbetsliv.

Hon är vald på tre år. När den perioden är slut ser hon gärna att förbundet har fler medlemmar.

— Vi är runt 7 000 medlemmar idag. Med tanke på att det finns 10 000 farmaceuter finns det potential att växa.

Varför är det viktigt med fler medlemmar?

— Om vi är fler som tycker något blir vi en starkare grupp. Då syns vi också mer utåt.

Professionellt vill hon visa vad farmaceuter kan göra och hjälpa till med. Att farmaceuter inte bara finns på apotek, utan även inom sjukvården, industrin och myndigheter, och bidrar till rationell, effektiv och säker läkemedelsanvändning.

— Jag tycker att det i samhället behöver finnas en större förståelse för vad vi farmaceuter gör och kan jobba med.

Bland annat behöver allmänheten känna till varför farmaceuten sätter etiketter på förpackningen när läkemedel lämnas ut, och varför dosen kontrolleras och att det nya läkemedlet passar med de tidigare läkemedlen som personen har fått.

— Vi är samhällets experter på läkemedel, och det finns en anledning till att vi inte bara lämnar ut asken på apoteket.

Farmaceuternas arbetsmiljö är en väldigt viktig fråga att driva, menar Agnieszka Madej.

Farmaceuternas arbetsmiljö är en väldigt viktig fråga att driva, menar Agnieszka Madej.

Läs mer >> “Farmaceuter ska ha ett hållbart arbetsliv”

Mest läst