Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”Vaccin­­företagen har gjort storvinster, men de riktiga vinnarna är människorna”

”Den ojämlika fördelningen av covid-19-vaccin är ett aktuellt exempel på problem som länge funnits på den globala läkemedelsmarknaden, där vinstintressen ofta sätts framför folkhälsobehov”, skriver Denice Kidd i ett nytt blogginlägg.

Bara ett år efter pandemins utbrott var åtskilliga coronavaccin-aktörer i gång med att samla in resultaten från de avslutande fas 3-studier som avgjorde om läkemedlet kunde godkännas eller inte. Det är som att mänskligheten håller andan – kommer vi få ett fungerande skydd mot denna sjukdom som skördar liv och håller oss inlåsta?

Första vaccinet att godkännas av EU kommissionen, den 21 december 2020, blev vaccinet Comirnaty från samarbetet mellan Pfizer och Biontech. Kort därefter, den 6 januari 2021, blev Modernas Covid-19-vaccin godkänt av kommissionen och sedan den 29 januari 2021 blev Astra Zenecas vaccin godkänt.

Mer än 5,5 miljarder människor världen över har idag fått ett covid-19-vaccin.

Mer än 5,5 miljarder människor världen över har idag fått ett covid-19-vaccin. Till Sverige har det hittills beställts och levererat cirka 29 miljoner doser av Pfizer/Biontechs vaccin, cirka 13 miljoner doser av Modernas vaccin och 1,6 miljoner doser av Astra Zenecas vaccin. Här ser vi att först ut på marknaden klart är överrepresenterade i antalet beställda doser.

För att garantera tillräckligt många doser till befolkningen har EU-kommissionen samarbetat med vaccintillverkarna för att öka tillverkningskapaciteten i EU. Kommissionen har också börjat kartlägga nya virusvarianter och vidtar åtgärder för att tillverkarna snabbt ska kunna ta fram och tillverka vacciner som är effektiva.

Vad innebär detta? än mer garantier på intäkter för företagen? kort och gott; Ja, men det betyder även fler doser till behövande – och högre vaccinationsgrad innebär färre sjukhusinläggningar.

Världshälsoorganisationen WHO varnade i januari 2021 för att det nästan bara var höginkomstländer eller högre medelinkomstländer som hade kunnat inleda vaccineringarna mot covid-19 och även sett till att fortsatt kunna ge påfyllnadsdoser.

Under våren 2021, då runt 39 miljoner doser vaccin mot covid-19 distribuerats i höginkomstländer hade samtidigt bara ett låginkomstland i världen, Guinea, tagit emot 25 doser covidvaccin.

Uppfattningen var att Sverige och andra rika länder hade trängt sig före i den globala vaccinationskön.

WHO:s generaldirektör sa i ett uttalande att världen står på randen till ett katastrofalt moraliskt misslyckande då det gäller distribueringen av covid-19-vaccin.

Man visste då att det finns en tydlig koppling mellan vaccinationstäckningen och antalet inlagda på sjukhus samt dödsfall.

Uppfattningen var att Sverige och andra rika länder hade trängt sig före i den globala vaccinationskön. De hade köpt upp en stor del av vaccindoserna, vilket fick konsekvenser världen över. Vissa länder hade reserverat så många doser att de kunde vaccinera samtliga invånare fem gånger om, meddelade Läkare Utan Gränser i Sverige.

Den ojämlika fördelningen av covid-19-vaccin är ett aktuellt exempel på problem som länge funnits på den globala läkemedelsmarknaden, där vinstintressen ofta sätts framför folkhälsobehov. Företagen hävdar att de inte kan ge bort vacciner och att de måste ta ut höga vinster för att kunna försätta forska fram nya läkemedel i framtiden.

Att vacciner är en otroligt viktig del i att motverka sjukdom och lidande är det ingen tvekan om.

EU och ett flertal länder har stöttat läkemedelsföretag med miljarder i offentliga bidrag, det vill säga skattepengar, för att skynda på framtagningen av covid-19 vaccin. Men det finns ingen, eller mycket dålig insyn i vilka krav som ställts på företagen för att resultaten av forskningen ska göras tillgängliga för alla. Många menar att politikerna måste tänka om här och sluta skydda företagens vinstintressen.

Kort efter WHO:s generaldirektörs uttalande började dock länder som England och Schweiz att donera doser av sitt vaccin förråd till låginkomstländer. Därefter började fler länder i världen att planera och genomföra detta och däribland även Sverige.

Vid ett G7-möte ändrades den dystra bilden och ledarna för de sju stora industrialiserade demokratierna åtog sig att donera en miljard doser, vilket var 870 miljoner fler än tidigare meddelats till i slutet av 2022.

Att vacciner är en otroligt viktig del i att motverka sjukdom och lidande är det ingen tvekan om.

Enligt WHO räddar vacciner över tre miljarder liv årligen, och skyddar ytterligare trekvarts miljarder människor från mycket allvarliga sjukdomar och påföljder av dessa.

Människans bedrifter är svåra förneka när vi sitter här på andra sidan och fått uppleva en ”moderna tidens pandemi”.

Vaccinföretagen har visserligen gjort storvinster, men de riktiga vinnarna är ändå människorna. Oavsett vinstintressena hos de stora läkemedelsjättarna, hade en stor del av mänskligheten aldrig klarat detta utan dessa läkemedelsbolag på så kort tid. Därför värmer det i hjärtat att som människa få gå in i en SARS-CoV 2-säkrare värld, 2023, med den vetenskapen i bagaget.

Mest läst