Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Hon är en av landets många jobbonärer

71-åriga Carin Svensson har pensionerat sig från tjänsten som apotekschef, men hoppar fortfarande in som timanställd farmaceut. Hon är en av landets många jobbonärer – en grupp som ökat stadigt de senaste åren.

— Jag började jobba på apotek 1975 och håller fortfarande på. Jag tycker att det är väldigt roligt, säger hon.

Carin Svensson har jobbat som apotekschef i 35 år, varit fackligt engagerad och haft flera tunga poster inom Sveriges Farmaceuter.

När hon för några år sedan nådde pensionsåldern var hon anställd som apotekschef på Apotek Hjärtat i Ica Maxi Barkarby.

— Då bestämde jag mig för att jag ville trappa ned, och det går inte att vara chef på deltid, enligt mitt sätt att se det, säger hon.

Hon lämnade chefsjobbet, men inte apoteksarbetet. Nu är hon timanställd på två apotek i Bålsta som ligger på lagom avstånd från hennes bostad utanför Upplands-Bro.

— Fördelen är att det ger en oerhört stor frihet. Det fungerar som så att om någon ur personalen är sjuk eller vabbar, så får de en lucka på apoteket. Då ringer de och frågar om jag kan jobba. Jag kan svara både ja eller nej.

Carin Svensson jobbar i snitt två dagar i veckan, men under sommaren då apoteken behöver täcka upp för semesterlediga blir det som regel mer. Hon vet flera gamla apotekskollegor som gör på liknande sätt.

2021, året då jobbonär kom in på Språkrådets nyordslista, fanns det enligt Pensionsmyndigheten ungefär 264 000 personer i Sverige som både arbetade och tog ut pension. Det motsvarar ungefär 16 procent av landets pensionärer.

Vid årsskiftet ändrades också flera svenska lagar som gör det lättare och mer fördelaktigt att jobba kvar efter pensionsåldern, bland annat förlängdes rätten att stanna kvar i en anställning från 68 till 69 års ålder. Samtidigt höjdes också jobbskatteavdraget, skattereduktionen, för äldre löntagare.

— Skattereduktionen kommer att göra skillnad i viss mån. Det blir några kronor mer i månaden så klart, säger Carin Svensson.

Hon tycker att det är bra att pensionärer kan hoppa in då det behövs, speciellt nu när det är svårt att få tag på farmaceutisk kompetens på vissa håll.

— Alla har nytta av att några stannar kvar lite längre. Det gäller på andra ställen än på apotek också, till exempel inom läkemedelsindustrin och offentlig sektor, säger hon.

Om Carin Svensson

Ålder: 71 år.

Bor: På landet utanför Upplands-Bro.

Bakgrund: Hon har jobbat som apotekschef i 35 år, varit förbundsordförande i två omgångar och fram till häromåret tillförordnad förbundsdirektör för Sveriges Farmaceuter.

Mest läst