Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Uppsala universitet utbildar personal om psykisk ohälsa

Sannolikheten att möta en person med psykiska besvär är större än att möta någon som behöver hjärt-lungräddning. Problemet är också vanligare bland universitetsstudenter än hos andra grupper. Därför går nu medarbetare vid Uppsala universitets Farmaceutiska och Medicinska fakultet en första-hjälpen-kurs i psykisk ohälsa.

— Jag använde mina kunskaper redan första dagen efter kursen. Jag fick då ingripa i en situation jag annars inte upptäckt, säger Henning Henschel universitetslektor på Institutionen för läkemedelskemi vid Uppsala universitet som gått kursen till SVT Nyheter i Uppsala.

En-veckas-utbildningen ”Mental Health First, MHFA” är ett vetenskapligt program som utvecklats i Australien och översatts till svenska av Karolinska Institutet. Kursen ska ge deltagarna kunskaper så att de kan rycka in tills den drabbade fått professionell hjälp. De får bland annat lära sig hur de känner igen och ingriper vid psykiska kristillstånd.

— Målet är dels att man ska få kunskap om olika typer av psykiska sjukdomar och kristillstånd. Att man ska få verktygen till att kunna vara till hjälp. Men också att sudda ut det stigma som finns kring de här sjukdomarna, säger utbildningsledaren Åsa Konradsson Geuken universitetslektor vid Institutionen för farmaceutisk biovetenskap vid Uppsala universitet till SVT.

Mest läst