Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

”I år är mitt nyår mer än bara en ny kalender”

”Jag brukar inte ha några nyårslöften. Men i år känns det annorlunda. På ett sätt är nyår ett perfekt tillfälle för förändring och för att få en ny start, så varför inte utnyttja det. I år är mitt nyår mer än bara en ny kalender”, skriver Susanne Kunda i ett nytt blogginlägg.

Många associerar nyår med en ny start och nya möjligheter. Att fira nyår har alltid varit något jag sett fram emot, men på senare år har det inte känts lika speciellt för mig. Jag känner ofta en press att ha stora planer att fira nyår. Många brukar ha planer och man får ofta frågan hur man själv ska spendera nyårsafton. Dessutom så känns det som att jag alltid är sent ute med att boka saker eftersom mycket är fullbokad när jag börjar kolla. När jag började skriva denna blogg insåg jag dock att det finns andra anledningar till att jag inte ser framemot att fira nyår lika mycket som förut, men jag tror att jag vet hur jag ska ändra på det.

Från och med i år kommer jag att starta en ny tradition på nyårsafton.

När jag var liten var nyårsafton en favoritdag. Vi firade oftast hemma och mina föräldrar var alltid så duktiga på att få det att kännas speciellt. Vi åt middag i vår matsal, istället för köket där vi åt våra måltider annars. Vi brukade fixa en jättegod potatissallad, som vi av någon anledning bara åt på nyårsafton. Till efterrätt fanns alltid antingen finchoklad eller mammas hemmagjorda Crème Puffs. Det var sådana traditioner som gjorde kvällen speciell och skapade en fin känsla. Jag blir nostalgisk nu när jag skriver det här och har ett stort leende på läpparna. Jag förstår verkligen vilken skillnad det där lilla extra kan göra.

Jag har inga nyårstraditioner längre och det gör att nyår blir i praktiken inget mer än bara en ny kalender. Från och med i år kommer jag att starta en ny tradition på nyårsafton, och det är att gå ut och tända ett tomtebloss vid tolvslaget. Jag gillar tomtebloss och tycker att den ger en liten känsla av magi. Det blir dessutom en enkel tradition som kan göras oavsett var jag är, och som inte kräver så mycket planering eller förberedelser.

Om man berättar om sina mål ökar chansen att man tar tag i dem och uppfyller dem.

En sak som inte har ändrats så mycket för mig när det gäller nyår är att jag inte brukar ha några nyårslöften. Är det bara jag eller kan nyårslöften kännas lite forcerade? Om någon tidigare frågade mig om mina nyårslöften så kastade jag ur mig ett löfte, det var dock inget jag tog seriöst. Men i år känns det annorlunda, jag är beredd att tänka om.

Om jag ska ha några nyårslöften i år så måste det vara saker som jag har tänkt mycket på under året. På ett sätt är nyår ett perfekt tillfälle för förändring och för att få en ny start, så varför inte utnyttja det. Jag har lärt mig att om man berättar om sina mål för andra så ökar chansen att man tar tag i dem och uppfyller dem. Det har tydligen en psykologisk effekt, man blir mer motiverad att jobba mot sina mål om man berättar om dem för andra. Det bästa med det måste vara att man får uppmuntran från sin omgivning.

Jag kommer att reflektera över hur året har varit och hur jag har utvecklats.

Efter lite reflektion är jag redo att avslöja mina nyårslöften. Det första är att våga ta risker. Jag har insett att stanna kvar i min komfortzon gör mer skada än nytta. Det andra är att följa min inre röst. Det gör jag alldeles för sällan och jag saknar verkligen det. Jag får en underbar känsla och glädje när jag följer mitt hjärta, och gör det jag verkligen vill göra i livet.

Nu är det inte så mycket kvar till nyår, de kommande dagarna kommer jag att fira jul och spendera tid med familjen. Jag kommer också att blicka tillbaka och reflektera över hur året har varit och hur jag har utvecklats. Jag kommer att fokusera på roliga minnen och positiva saker som har hänt under året, samt berätta för alla om mina nyårslöften. Jag hoppas att ni gör det lilla extra för att nyårsfirandet ska kännas speciellt. Alla förtjänar att ha ett nyår som är mer en bara en ny kalender.

Med det så önskar jag er en God Jul och ett Gott Nytt År!

Mest läst