Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca säljer produktionsanläggning i USA

Astra Zeneca möblerar om bland sina tillgångar. Tidigt i går morse gick bolaget ut med information om köpet av ett bioteknikbolag och sent i går kväll kom beskedet om försäljning av en produktionsanläggning i USA.

Samma dag som det svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca meddelar att de köper ett bioteknikbolag kommer också nyheten att bolaget säljer sin produktionsanläggning i West Chester, Ohio, USA. Köpet meddelas tidigt på morgonen medan pressmeddelandet om försäljningen kommer klart efter kontorstid, svensk tid.

Det finns också andra skillnader i kommunikationen. Vid köpet av bioteknikbolaget var Astra Zeneca tydliga med de finansiella villkoren, men vid försäljningen av produktionsanläggningen är allt finansiellt höljt i dunkel. Inte ens på en direkt fråga från industrinyhetssajten Fierce Pharma lämnar bolaget ifrån sig några ekonomiska detaljer om affären.

Den enda jämförelsen som kan göras mellan affärerna är att bioteknikbolaget har färre än 100 anställda medan produktionsanläggningen har fler än 500 anställda.

Produktionsanläggningen i West Chester var från början avsedd att användas för slutproduktion av Astra Zenecas covidvaccin Vaxzevria i USA, men eftersom vaccinet aldrig blev godkänt i landet så finns inte behovet av att ha anläggningen kvar.

Köparen är relativt nystartade National Resilience, som tillverkar och säljer biologiska läkemedel. Samtliga anställda övergår, i och med affären, till det nya bolaget och behåller sina befintliga jobb.

Läs mer >> Astra Zeneca köper bioteknikbolag

Mest läst