Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca köper bioteknikbolag

Svensk-brittiska läkemedelsföretaget Astra Zeneca köper det nederländsk-amerikanska bioteknikbolaget Neogene Therapeutics för 320 miljoner dollar, motsvarande 3,37 miljarder kronor, meddelas i ett pressmeddelande på tisdagen.

Neogene Therapeutics utvecklar och tillverkar nästa generations T-cells-receptor-terapier som används för att behandla cancer. Företaget grundades i Amsterdam 2018 och har nu verksamhet i både Nederländerna och USA. Huvudkontoret för Europa finns i Amsterdam och huvudkontoret för USA i Santa Monica, Kalifornien.

“Neogenes ledande TCR-forskning och omfattande tillverkningserfarenhet kompletterar den cellterapikapacitet vi har byggt upp under de senaste tre åren och tillåter oss att påskynda utvecklingen av potentiellt botande cellterapier”, säger Susan Galbraith, chef över onkologiforskning på Astra Zeneca, i företagets pressmeddelande.

”Vår expertis, kliniska portfölj och plattformsteknologier inom detta område kombinerat med Astra Zenecas ledande position inom onkologi och globala fotavtryck gör att vi är väl positionerade för att omsätta banbrytande vetenskap till nya behandlingar för svårbehandlade cancerformer”, säger Carsten Linnemann, vd för Neogenes Terapeutics, i samma pressmeddelande.

Neogene Therapeutics blir i och med köpet ett helägt dotterbolag till Astra Zeneca. Affären förväntas, sedan det godkänts av myndigheter, bli helt klart till första kvartalet 2023.

Läs mer >> Astra Zeneca säljer produktionsanläggning i USA

Andra läser