Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Re-förskrivning av farmaceuter hett ämne på Apoteksdagen

Hur fungerar re-förskrivning av farmaceuter i Danmark? Det var en av de hetaste programpunkterna på Apoteksdagen i dag.

2019 fick farmaceuter på apotek i Danmark rätt att re-förskriva läkemedel. Tjänsten har väckt intresse även i Sverige. Ett sjuttiotal deltagare vid Apoteksdagen lyssnade intresserat när Birthe Sondergaard, från Danmarks Apotekerforening, via internetlänk, berättade om hur re-förskrivning fungerar i vårt västra grannland.

Birthe Søndergaard, pro­fessionsutvecklare vid Danmarks Apoteker­forening.

Hon förklarade bland annat att du behöver genomgå en speciell utbildning för att bli godkänd och registrerad som re-förskrivande farmaceut. Dessa får re-förskriva läkemedel till patienter utan giltigt recept. Patienten måste dock ha använt läkemedlet under minst ett halvår – med samma dos och styrka, vara minst 15 år och får inte vara gravid eller amma. Farmaceuterna kan dock bara re-förskriva vissa listade läkemedel, berättade hon.

Totalt re-förskrevs 20 500 läkemedel i Danmark under perioden 1 juli 2021 till 30 juni 2022, berättar Birthe Sondergaard. Allra mest läkemedel re-förskrivs av farmaceuter under sommarsemestern från juni-augusti, då patienter har svårt att komma i kontakt med andra förskrivare.

De mest re-förskrivna läkemedlen i Danmark var P-pilller, blodtrycksmedicin och inhalationsläkemedel. I framtiden hoppas Birthe Sondergaard att listan på läkemedel som danska farmaceuter har rätt att re-förskriva kommer att utökas ännu mer samt att de får sköta nya uppgifter som till exempel vaccination.

Mest läst