Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vad gäller för sparade semesterdagar?

Hur länge kan jag egentligen spara mina semesterdagar och kan de tas ut i pengar istället? Det har många medlemmar hört av sig och ställt frågor om. Sveriges Farmaceuters medlemsrådgivning ger svar.

Vad gäller för sparade semesterdagar?

Svar: Syftet med Semesterla­gens reglering av möjligheten att spara semesterdagar till följande år är att en anställd, efter några års sparande, ska kunna få ut en längre samman­hängande ledighet. I första hand ska sparade semesterdagar tas ut i ledighet.

Du kan alltså inte kräva att du under en pågående anställ­ning ska få ut semesterdagar i pengar. Enligt Semesterlagen ska dagarna tas ut senast det femte året efter det semes­terår som du sparade dem. Det är viktigt att du anmäler till din arbetsgivare att du planerar ta ut sparade dagar. Notera att andra regler kan gälla i ditt eventuella kollektivavtal.

Mest läst