Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Onödiga förpackningar ett arbetsmiljöproblem på apoteken

Medicinburkar, som till exempel magsårsmedicinen Omeprazol som levereras i en ytterförpackning med lös bipacksedel i, är ett arbetsmiljöproblem för farmaceuter, tycker receptarien Mokdam Thegil.

— Jag har själv fått problem med slitna leder i händerna, säger Mokdam Thegil.

Han går nu då och då till en arbetsterapeut för att få hjälp.

Mokdam Thegil har arbetat på apotek i över 10 år. För närvarande är han anställd på Kronans Apoteks kompetenspool i Uppsala.

De senaste åren har han sett att det blivit vanligare att läkemedel levereras men en onödig ytterförpackning, på samma sätt som Omeprazol. Det ställer till problem vid expedieringen. Då måste farmaceuten öppna förpackningen, ta ut burken, klistra på etiketten, lägga tillbaka burken och försluta förpackningen igen. Det är sex-sju arbetsmoment som kräver små fingerrörelserna och i längden blir slitsamt för händer och fingrar, speciellt när det är många sådana mediciner som ska expedieras samtidigt, förklarar Mokdam Thegil

— Om vi slarvar och bara klistrar etiketten på kartongen så riskerar vi patientens hälsa. Om de slänger förpackningen så finns bara kvar en naken burk, där det inte står när och hur de ska äta medicinen, säger han.

Mokdam Thegil, receptarie på Kronans Apotek.

Den här typen av expediering går flera minuter långsammare än om läkemedlet levereras i burk utan ytterförpackning, som till exempel den blodförtunnande medicinen Trombyl. Det har Mokdam Thegil själv klockat och jämfört. Han skulle önska att alla läkemedelsburkar levererades på så sätt att etiketterna enkelt kunde klistras direkt utanpå burken.

— Det skulle vara bättre för vår hälsa, vår arbetsmiljö och spara onödigt förpackningsmaterial för läkemedelstillverkarna.

Det skulle också förbättra patientsäkerheten, menar han.

— Du måste vara fullt fokuserad för att göra alla moment rätt och inte stoppa burken i fel förpackning. Då är det svårt att prata med patienter som ställer frågor samtidigt.

Mokdam Thegil har tagit upp problemet på sin arbetsplats. De har fått knivar och handskar för att underlätta arbetet. Men han också mejlat till Sveriges Farmaceuter, Svensk Apoteksförening och Läkemedelsverket för att uppmärksamma problemet. Han hoppas att Läkemedelsverket så småningom kan börja ställa krav på tillverkarna, så att de inte får använda onödiga ytterförpackningar om de vill sälja produkter på den svenska marknaden.

För att kunna fästa etiketten på Omeprazol-burken måste den tas ut ur sin ytterkartong och sedan stoppas tillbaks igen. Trombyl-burken, som inte kommer i en kartong och har bipacksedeln fäst på baksidan, är en bättre lösning, menar Mokdam Thegil.

Läs mer >> Läkemedelsverket tar upp problemet till diskussion

Mest läst