Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström utsedd till hedersdoktor

Farmaceutiska fakulteten vid Uppsala universitet har utsett apotekaren Richard Bergström till hedersdoktor.

Richard Bergström är apotekare, utbildad vid Farmaceutiska fakulteten i Uppsala, och har en bred internationell erfarenhet från läkemedelssektorn, inom såväl myndigheter som stora företag och lobbyorganisationer. Under covid-19 pandemin var Richard Bergström Sveriges nationella vaccinsamordnare, en roll i vilken han var synlig, handlingskraftig och tydlig i sin kommunikation. Richard Bergström har under sin karriär behållit en nära kontakt med Uppsala universitet, framför allt med Farmaceutiska fakulteten och dess studentkår, och utsågs nyligen till Årets alumn 2022 vid Uppsala universitet.

— Min frus släkt och flera av våra goda vänner bor i Uppsala, så vi reser hit ganska ofta. Har jag tur hinner jag med ett besök på Läkemedelsverket och Farmaceutiska fakulteten, säger Richard Bergström i ett pressmeddelande från fakulteten.

Samtidigt med Richard Bergström utnämns även Siew Chai till hedersdoktor. Hon är “associate professor” (motsvarande lektor) och verksam vid Biomedicine Discovery Institute, Monash University i Australien.

— Jag kan bara konstatera att vår fakultet gör två mycket kloka val av hedersdoktorer. Både Richard Bergström och Siew Chai har framträdande roller i den internationella farmacin, och kan vi med utnämningarna befästa våra redan starka band till dem kommer det att tillföra stora värden till vår verksamhet, konstaterar Mathias Hallberg, dekan vid Farmaceutiska fakulteten i pressmeddelandet.

Promotionen äger rum i Uppsala Universitetsaula 27 januari 2023, men Richard Bergström kommer till Uppsala redan den 23 november i år då han ger sin alumnföreläsning vid Biomedicinskt Centrum.

Fakta hedersdoktor

  • Hedersdoktor är en titel som tilldelas person som gjort framstående vetenskapliga insatser eller på annat sätt främjat forskningen vid universitetet.
  • Varje fakultet utser sina respektive hedersdoktorer.
  • Ursprunget till hedersdoktoratet kommer från Uppsala där skalden P D A Atterbom – professor i estetik och modern litteratur – som promotor 1839 lyckades genomföra att en person utsågs till hedersmagister.

Källa: Farmaceutiska fakulteten.

Mest läst