Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Två frågor som rör farmaceuter i Tidöavtalet

Två frågor av betydelse för farmaceuter tas upp i Tidöavtalet som presenterades av M, KD, L och SD:s partiledare vid en pressträff på fredagen.

Överenskommelsen, som döpts efter Tidö slott utanför Västerås där det förhandlades fram, anger riktningen för vad partierna vill genomföra i regeringsställning kommande mandatperiod.

Den första punkten som gäller faramceuter i det 62 sidor långa dokumentet handlar om att göra den digitala infrastrukturen enhetlig för hela den svenska sjukvården, likt den som finns för apoteksmarknaden. Hälsodata ska bli tillgängligt i hela vårdkedjan för både kommunal, regional, sjuk- och tandvård, oavsett huvudman.

Den andra punkten handlar om att utveckla apotekens roll i vårdkedjan genom att erbjuda vissa tjänster som hälsoundersökningar och införa ett farmaceutsoriment, ett mellanläge mellan receptfritt och receptbelagt.

— Jag är väldigt glad att vi kommit så långt med det som varit Liberalernas partipolitik och nu är regeringens politik, säger Lina Nordquist, Liberalernas social- och sjukvårdspolitiska talesperson som själv har farmaceutbakgrund.

Lina Nordquist, Liberalerna.


Lina Nordquist, Liberalerna.

Hon tror dock att det kan dröja ett tag innan någon av punkterna blir verklighet.

 — Först måste det göras någon form av utredning som ger förslag på hur lagparagraferna ska formuleras. Sedan ska den nya regeringen titta på det, en remiss skickas till Lagrådet som får säga sitt, innan det skickas till riksdagen som ska besluta om att införa den nya lagen. Det dröjer åtminstone ett år. Vi har en stark demokrati i Sverige. Det gör att saker inte går så fort framåt, men fördelen är att det heller inte går så fort utför.

Läs hela Tidö avtalet här

Mest läst