Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Farmaceut – ett sällsynt yrke i fiktionens värld

Det vimlar av läkare, poliser och journalister på film, tv, teater och i skönlitteratur. Andra yrken, som till exempel farmaceuter, är mer sällsynta.
– Jag tror att de är en väldigt förbisedd yrkesgrupp, säger Martina Montelius, dramatiker, regissör, författare och konstnärlig ledare för teatern Brunnsgatan fyra i Stockholm.

I helgen har hennes pjäs ”Apoteksvaror i Vällingby” urpremiär på Kulturhuset/stadsteatern i ABC-staden Vällingby i västra Stockholm.

— Pjäsen handlar om Vällingby centrum och de människor som bor här. Vällingby är ju den stora symbolen för folkhemmet och jämlikhet i samhället. Nu har centrum sålts och förändrats ganska rejält sedan det invigdes på 1950-talet, säger Martina Montelius som bor i Vällingby sedan många år tillbaka.

I dag finns här tre apotek med ungefär fem minuters gångavstånd mellan varje, berättar hon.

— I andra delar av Sverige är det mil till nästa apotek. Jag menar att det är en konsekvens av av privatiseringen av apoteken. Det är kommersiella krafter som styr tillgängligheten.

Pjäsen skildrar flera karaktärer, men i huvudrollen finns en äldre dam som är tablettmissbrukare som brukar vara i centrum. Hon tar alldeles för många lugnande tabletter och värktabletter per dag. Det är orsaken till varför pjäsen heter som den heter.

— Jag har lärt mig att när du ska köpa mediciner olagligt, på till exempel Sergels torg, så ska du säga till langaren: ”har du några apoteksvaror”. Då kan det vara narkotikaklassade preparat som tramadol och oxikodon. De heter ”apoteksvaror” i knarklangarbranschen.

Dramatikern Martina Montelius, tillsammans med skådespelarna Dilan Amin och Ia Langhammer som medverkar i hennes nya pjäs "Apoteksvaror i Vällingby".

Dramatikern Martina Montelius, med skådespelarna Dilan Amin och Ia Langhammer som medverkar i hennes nya pjäs “Apoteksvaror i Vällingby”.

I historier där droger hanteras brukar farmaceuter dyka upp. Ofta i någon slags skurkroll. Men i ”Apoteksvaror i Vällingby” får de inte vara med alls.

Varför finns det så få farmaceuter inom fiktionen?
— Det är väldigt intressant. Alla går till apoteket, men få reflekterar över farmaceutens vardag och roll. Kanske för att det ofta är förknippat med ett obehag att gå till apoteket. Du köper Alvedon för att du har ont i huvudet eller hämtar ut antibiotika för att du är sjuk, säger hon.

Ett välkänt exempel där en farmaceut spelar en avgörande roll är William Shakespeares kärlekstragedi Romeo och Julia. I slutet av pjäsen säljer en apotekare gift till Romeo som tror att hans älskade Julia är död och därför vill ta sitt liv.

Julias balkong i Verona.

Julias balkong i Verona.

I övrigt är det svårt att komma på riktigt kända exempel där farmaceuter medverkar. En förklaring till det kan vara att människor i allmänhet har en väldigt begränsad bild av vad farmaceuter gör, tror Martina Montelius.

— Farmaceuten framställs ofta som en sober och inbunden typ som inte har så mycket inre liv. Det är också väldigt sober stämning på apotek. Det är sällan något drag under galoscherna där. Men det är en bild som knappast kan stämma. Det måste ju förekomma bråk och romantik på arbetsplatsen där också. Jag tror att de är en väldigt förbisedd yrkesgrupp. Det där ska jag ändra på. Jag ska fan skriva en pjäs om en farmaceut! säger hon.

Farmaceuter på teater, tv, film och i tecknade serier

Några exempel där farmaceuter faktiskt förekommer:

  • ”Romeo och Julia”, klassisk teaterpjäs från 1500-talet av William Shakespeare. Det unga kärleksparet Romeo och Julia i Verona vill gifta sig, men det är omöjligt då deras  familjer ligger i fejd. Tragedin når sin kulmen när Julia skendör. Romeo missuppfattar saken, köper gift av en apotekare och tar livet av sig. När Julia vaknar upp och finner Romeo död gör hon detsamma.
  • ”The Pharmacist: Opioidkrisen i USA”, amerikansk mini-tv-serie från 2020. True crime-följetong på Netflix om apotekaren Dan Schneider i Louisiana som förlorat sin son i en drogrelaterad skjutning i New Orléans. Han får upp spåret på den opioidepidemi som sprider sig över landet och inleder en lång kamp för att avslöja den omfattande korruptionen bakom.
  • ”Better living through chemistry”, en brittisk-amerikansk dramakomedi från 2014. Filmen kretsar kring den slätstrukne apotekaren Douglas vars liv vänds upp och ner när han inleder en kärleksaffär med den förföriska troféfrun Elizabeth. Deras utforskande av sex, alkohol, droger gör att de snart hamnar i trubbel och blir jagade av bland annat narkotikapolisen.
  • ”Pillertrillaren”, en svensk komedi/thriller från 1994. Filmen handlar om David (spelad av Jacob Eklund) som får jobb som försäljare på ett läkemedelsföretag. Där blir han blixtförälskad i chefens dotter Angelica (spelad av Kayo) vars fästman är otrogen. Han får snart veta att företaget genomför tveksamma läkemedelstester, vilket leder till att han blir utsatt för flera mordförsök.
  • I de tecknade seriernas värld finns en rad farmaceut-lika-figurer, till exempel Bamses farmor som lagar dunderhonungen som gör Bamse stark och druiden Miraculix som rör ihop stärkande trolldryck till Asterix och hans tappra galler. Det är dock mycket oklart vad de har för utbildning.

Andra läser