Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Gratis kunskap underlättar för life science-entreprenörer

Nu startar Kunskapsportalen som innehåller gratis kurser för life science-entreprenörer i bland annat patent, immaterialrätt, regelverk, hållbarhetsfrågor och affärsutveckling.

Att vara entreprenör inom life sicence kan vara komplicerat. För att utveckla sin idé till ett fungerande företag behöver man vara insatt i ämnen som patent, immaterialrätt (IP), olika regelverk, hållbarhetsfrågor, affärsutveckling och produktutveckling. För att underlätta för entreprenörer startar nu Kunskapsportalen – en gemensam utbildningsplattform för forskare, innovatörer och startups inom området life science i Sverige. Projektet finansieras av Swelife och Vinnova ska underlätta för entreprenörer som är på väg in branschen. I portalen finns korta utbildningar som kan nås gratis och när som helst.

— Det är viktigt att få in grundläggande kunskap tidigt och det här ska vara som en ögonöppnare i ett antal ämnen. Upplägget är korta moduler, max 15–20 minuter och oftast kortare. Vi vill inte ha en tre timmar lång föreläsning om IP utan det ska i stället vara åtta–nio moduler om detta så att man kan ta en modul i bussen på väg till jobbet och nästa på vägen hem, säger Andy Browning, projektledare för Kunskapsportalen i ett pressmeddelande.

i Kunskapsportalen finns gratis utbildningar för life science-entreprenörer.

I projektet samarbetar life science-inkubatorernas förening, ALIS, med bland andra Patent- och registreringsverket, PRV, (som utbildar i IP), Läkemedelsverket och andra aktörer från branschen och industrin. Genom Kunskapsportalen sprids kvalitetssäkrad information och idébärarna får ta del av kunskapen – och bli medvetna om sin okunskap – i rätt tid.

Kunskapsportalen innehåller redan nu ett tjugotal kurser och kommer att fyllas på med mer material under hösten. Tanken är att det ska vara en kostnadsfri tjänst för användarna.

– Det ska inte finnas någon barriär med att man inte har råd att betala och vi vill ta fram ett material som är tillgängligt för alla. Oavsett om det är en startup, en inkubator som inte har för vana att jobba med life science-idéer eller en forskare som vill ta del av en IP- eller hållbarhetsmodul, förklarar Andy Browning.

Besök Kunskapsportalen

Mest läst