Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Var femte fullföljer inte läkemedelsbehandling

Var femte person har någon gång under de senaste fem åren låtit bli att fullfölja en läkemedelsbehandling som de fått ordinerad av läkare, visar ny undersökning. Allra vanligast är det bland 18-29-åringar.

Undersökningen, som gjorts av Kantar Public på uppdrag av Apotek Hjärtat, bygger på webbintervjuer med drygt 2500 personer mellan 18-79 år under perioden 27 juni-6 juli i år. 21 procent av de intervjuade uppgav att de någon gång de senaste fem åren inte fullföljt en läkemedelsbehandling som ordinerats av läkare. De svarade också på varför de avbrutit behandlingen. Då uppgav två av fem, 41 procent, att det berodde på att de inte mådde bra av medicinen, fick biverkningar. Mer än var fjärde, 28 procent, uppgav att de blev friska eller blev av med besvären före avslutad behandling. Nästan var femte, 18 procent, uppgav att de glömde bort eller inte orkade fortsätta behandlingen.

— Det är viktigt att ta ordinerade behandlingstider på allvar – vilket läkemedel det än gäller. Om du inte mår bra av medicinen uppmanas du ta kontakt med vården. Om du är osäker, eller drabbats av lättare biverkningar kan du även vända dig till apoteket för att få råd. I många fall är biverkningar övergående, säger Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat i ett pressmeddelande om undersökningen. 

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Annika Svedberg, chefsfarmaceut på Apotek Hjärtat.

Att inte fullfölja en ordinerad behandling kan få konsekvenser. Om till exempel en penicillin-kur avbryts i förtid kan det öka risken för att bakterier blir resistenta och att infektionen kommer tillbaka.

— På grund av felaktig användning av antibiotika har motståndskraften hos många bakterier ökat, vilket redan idag påverkar möjligheten att behandla vissa infektioner, säger Annika Svedberg vidare enligt pressmeddelandet. 

Svaren i undersökningen avslöjar också andra dåliga läkemedelsvanor. Mer än var tredje, 35 procent av de intervjuade, uppgav att de använde läkemedel efter passerat utgångsdatum. Mer än var fjärde, 26 procent, svarade att detta hänt flera gånger under de senaste fem åren. Nästan två av fem, 38 procent, uppgav att de sparade överblivna receptbelagda läkemedel från tidigare behandlingar för att kunna använda dem igen. Detta trots att läkemedlets effekt och säkerhet inte kan garanteras efter passerat utgångsdatum.

— Ta därför det säkra före det osäkra och lämna in läkemedel, vars utgångsdatum har passerat, på ett apotek, uppmanar chefsfarmaceut Annika Svedberg i pressmeddelandet. 

Andra läser