Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bara en farmaceut kom in i riksdagen

Liberalen Lina Nordquist blir enda farmaceuten i riksdagen kommande mandatperiod. Det står klart sedan det slutgiltiga valresultat presenterats på Valmyndighetens webbplats.

Lina Nordquist, tidigare apotekare, forskare och riksdagsledamot för Liberalerna sedan valet 2018, var nummer ett på partiets lista i Uppsala län inför riksdagsvalet. Nu får hon förnyat förtroende av väljarna att sitta kvar ytterligare fyra år.

Lina Nordquist, Liberalerna.

Lina Nordquist, Liberalerna.

Miljöpartisten Katarina Luhr, tidigare apotekare och forskare, idag kommunstyrelseledamot i Stockholms stad, stod på plats fem på partiets lista i Stockholm. Hon nådde nästan ända fram och blir nu förste ersättare för Miljöpartiets riksdagsledamöter i Stockholm.

Katarina Luhr, Miljöpartiet

Katarina Luhr, Miljöpartiet

Kristdemokraten Pia Steensland, receptarie, forskare och sedan valet 2018 riksdagsledamot, stod som nummer fyra på partiets valsedel i Södermanlands län. Det räckte dock inte för att hon skulle få behålla riksdagsplatsen.

Pia Steensland, Kristdemokraterna.

Pia Steensland, Kristdemokraterna.

— Vi Kristdemokrater i Södermanland förlorade vårt riksdagsmandat, så jag kommer inte att fortsätta. Det är klart att det hade varit roligt att vara kvar. Det finns så många delar inom vårt område som är viktiga att driva, inte minst att stärka farmaceuterna och apotekens roll som en stark länk i hälso- och sjukvårdskedjan, säger Pia Steensland.

Hon kommer dock att sitta kvar som ledamot i Kristdemokraternas partistyrelse och som kommunfullmäktige-ledamot i Strängnäs.

Övriga riksdagskandidater med farmaceut-bakgrund, Kristdemokraterna Anna-Karin Klomp, Rihab Chahaf och Tony Ryberg, Socialdemokraten Jon Haraldsson och Miljöpartisten Heidi Sjungargård, lyckades inte heller samla tillräckligt många röster för att få en riksdagsplats kommande mandatperiod.

Läs mer >> Så tycker farmaceuterna som vill in i riksdagen

Andra läser