Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

3D-utskrivna läkemedel för barn ska testas i Uppsala

Forskare vid Uppsala universitet håller på att utveckla 3D-utskrivna läkemedel som är skräddarsydda för svårt sjuka barn. Målet är att etablera ett testcentrum på Akademiska sjukhuset till 2025.

— Du kan skriva ut en tablett som ser ut som ett hjärta eller göra den röd, blå eller vit för att särskilja den. Men tabletten får inte bli för godislik. Det handlar ju trots allt om högpotenta läkemedel, säger Christel Bergström, forskare vid Institutionen för farmaci på Uppsala universitet.

Hon leder en forskargrupp som består av både apotekare, läkare och ingenjörer. Tillsammans ska de utveckla metoder för att 3D-printa individanpassade läkemedel för barn med cancer eller olika neurologiska sjukdomar. Att fokus ligger på just svårt sjuka barn, beror på att nästan alla läkemedel tillverkas för vuxna patienter. Barnens mediciner måste därför anpassas till en lägre dos.

Christel Bergström, forskare Institutionen för farmaci på Uppsala universitet.

Christel Bergström, forskare vid Uppsala universitet.

— Doserna beräknas per kroppsyta. Ofta är det en väldigt liten mängd som behövs för barn. I dag får sköterskorna krossa tabletten för hand och ta ut en liten fraktion för att administrera till barnet. Det gör det svårt att ge rätt dos, säger Christel Bergström.

Om läkemedeldosen kan anpassas med hjälp av en 3D-skrivare så blir behandlingen både säkrare, enklare och effektivare.

— Då kan läkarna skriva ut ett recept på läkemedel som anpassas för både tre- och tolvåringar. Barn är väldigt olika och får bättre vård om vi kan ge rätt dos till rätt patient, säger Christel Bergström.

Forskargruppen har testat flera metoder där läkemedel distribueras som gelfyllda sprutor eller pulverkasetter. Dessa laddas i 3D-skrivaren och skrivs ut som tabletter. Än så länge sker försöken bara i laboratorier.

Till 2025 hoppas forskarna kunna etablera ett testcentrum för 3D-utskrivna läkemedel på Akademiska sjukhuset i Uppsala. Om det faller väl ut så tror de att metoden så småningom ska kunna användas av både sjukhus, apotek och patienter.

— När det här är fullt utbyggt ska patienternas familjer kunna ta med sig 3D-skrivaren hem och skriva ut läkemedlen själva.

Då ska vårdnadshavaren kunna logga in på 3D-skrivaren med bank-id för att skriva ut läkemedlet. Uttaget registreras samtidigt hos läkare och apotek, förklarar Christel Bergström.

— Jag ser inte några större risker med det än när läkemedel hämtas ut på apoteken som i dag.

Hon tror dock inte på en utveckling där 3D-utskrivna läkemedel ersätter alla andra former av läkemedel, utan ser det snarare som ett bra komplement.

— Det kommer inte att ta över, men det kommer att lösa vissa frågor.

Mest läst