Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Lego ett sätt att stressa av från jobbet som receptarie

Till vardags jobbar Emma Friman som receptarie på Apotek Hjärtat i Karlstad. På lördagkväll tävlar hon och läkaren Andreas Lenander i TV4:s Lego Masters.
– Vi är ”Team medicin”, säger hon.

Hur kommer det sig att ni tävlar i Lego Masters?

— Både jag och Andreas är aktiva i en svensk legoförening för vuxna som heter i Swebrick. Vi känner varandra därifrån. Vi hade setts vid legoutställningar tidigare, men aldrig byggt något ihop. Det var några vänner i föreningen som tävlat i Lego Masters tidigare som sa att vi borde söka in eftersom vi gillar en liknande byggestetik och jobbar bra ihop.

Hur länge har du byggt lego på den här nivån?

— Jag har hållit på i drygt 8 år. Men precis som alla andra byggde jag förstås som barn också.

Var kommer ditt legointresse ifrån?

— Jag har alltid varit en kreativ person som gillar att skapa, måla, teckna och testa olika konstformer. Jag tror att det hänger ihop med det. Men det är också lite problemlösning och matte i legobyggande. Bitarna har ju sina begränsningar. Hur du kan forma något runt av något som är fyrkantigt till exempel.

Vad gillar du att bygga själv?

— Jag gillar att komponera miljöer där det utspelar sig olika berättelser och att försöka få rörelse i saker som står stilla.

Kompletterar ni varandra i legobyggandet?

— Andreas är väldigt tekniskt skicklig. Jag har min styrka i berättandet. Sedan har vi båda öga för estetik, ser vad som är snyggt, och är bra på att hjälpa varandra. Han kan lugna mig om jag blir stressad till exempel. Jag är bra på att säga till att nu räcker det att pilla på den där detaljen. Vi behöver gå vidare till nästa grej.

Har du någon nytta av legokunskaperna i jobbet som farmaceut?

— Nej, inte direkt. Men det är ett stressigt jobb. Att hålla på med lego kan ha en avstressande effekt. Jag pratar lite om det i programmet; att man kan använda lego som terapi. Andreas är inne på det också. Lego är ett sätt att stressa ned och hålla sig frisk, glad och för att orka med.

Hur känns det att bygga lego under tidspress på bästa sändningstid i tv?

— Det har var sjukt roligt. Det är kanske något av det knäppaste och konstigaste jag gjort. Vi har verkligen fått pusha våra kreativa sidor, hantera stress och fått vänner för livet. Vi tävlande är som en stor familj nästan. Det var en otrolig upplevelse.

Hur långt går ”Team medicin” i Lego Masters (avsnitt tre av åtta visas på lördag)?

— Ja, programmet spelades ju in i våras. Jag har familj, släkt och många vänner som tittar. De har fiskat efter det. Men jag får inte säga något. Jag tycker att det var många bra legobyggare i år.

Mest läst