Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Åke Hallman är död

Den tidigare vd:n för Apoteksbolaget, Åke Hallman, har avlidit efter en kortare tids sjukdom. Åke Hallman blev 79 år.

Apoteksbolagets tidigare vd Åke Hallman har gått ur tiden. I både Dagens Nyheter och Svenska Dagbladet publicerades igår söndag dödsannonsen som anger att Åke Hallman avled den 10 juni, bara veckor från sin 80-årsdag, efter en kort tids sjukdom.

Åke Hallman kom till Apoteksbolaget 1984, först som vice vd och från 1985 tog han över som det statliga monopolföretagets andra vd, efter Åke Nohrlander. Under Åke Hallmans ledning utvecklades Apoteksbolaget ytterligare. Apoteken datoriserades, dosverksamhet till vården startades, Giftinformationscentralen togs över ifrån socialdepartementet och bolaget ökade sina ambitioner att informera patienter/kunder/vården om stora folksjukdomar med de temaår som startade 1991 med Diabetesåret och som totalt skulle omfatta tolv temaår fram till 2004.

Omsättningen för bolaget ökade under Åke Hallmans tid med 10–15 procent per år, mest till följd av att många nya, och dyrare, läkemedel lanserades på marknaden. Mellan 1985 och 1995 ökade omsättningen i bolaget från drygt fyra miljarder kronor till över 20 miljarder kronor.

Den goda ekonomin i bolaget skulle också på sätt och vis bli Åke Hallmans fall. Hösten 1994 blev hans höga lön och en tveksam lägenhetsaffär riksnyheter och 1995 tvingades han avgå som vd för Apoteksbolaget.

Ingen begravningsgudstjänst kommer att hållas på Åke Hallmans egen begäran. Hans önskan är att hans aska ska strös ut i Stockholms skärgård, en ceremoni som kommer att ske i närvaro av den närmaste familjen.

Åke Hallman blev 79 år.

Mest läst