Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Ny chef för E-hälsomyndigheten utsedd

Den tidigare generaldirektören på Tillväxtverket, Gunilla Nordlöf, har utsetts till ny generaldirektör för E-hälsomyndigheten. Hon tillträder den 1 juli.

— Det här är ju ett spännande uppdrag och det i en myndighet med många viktiga funktioner, men också med mycket utveckling framför sig. Så det känns väldigt roligt, säger Gunilla Nordlöf om sitt nya jobb i en intervju i P4 Blekinge.

Gunilla Nordlöf, som är bördig från Ronneby i Blekinge, kommer närmast från rollen som generaldirektör och chef för Tillväxtverket. Innan dess var hon bland annat chef på Finansdepartementet och Näringsdepartementet. Gunilla Nordlöf har även chefserfarenhet från flera myndigheter, bland annat som ordförande för e-legitimationsnämnden och avdelningschef på Riksgäldskontoret. Hon sitter nu i Riksgäldens styrelse.

I ett pressmeddelande i samband med tillkännagivandet av den nya generaldirektören säger socialminister Lena Hallengren:

— Jag är mycket glad över att Gunilla Nordlöf har tackat ja till uppdraget att leda E‑hälsomyndigheten. Gunilla är en person med lång och bred erfarenhet från ledande positioner inom såväl näringsliv som offentlig sektor. Digital utveckling är ett område som Gunilla har haft särskilt fokus på och som är en central pusselbit i framtidens hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Den nuvarande generaldirektören för E-hälsomyndigheten, Janna Valik, skulle ha gått i pension redan vid årsskiftet 2021/2022, men har fått sitt uppdrag förlängt i flera omgångar i väntan på en ersättare.

I pressmeddelandet pekar Lena Hallengren på att regeringen ser utvecklingen inom e-hälsa som central för framtidens hälso- och sjukvård och socialtjänst. Där har E-hälsomyndigheten viktiga uppdrag som till exempel att upprätthålla systemen för läkemedelsrecept i vardag och kris genom den nationella läkemedelslistan.

Myndigheten har också flera pågående uppdrag såsom till exempel att göra en förstudie om digital nationell infrastruktur för nationella kvalitetsregister och att genomföra en förstudie om hur ett nationellt vårdsöksystem kan utvecklas.

Andra läser