Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Kronans och Apoteksgruppens framtida ledning klar

Apoteksgruppens vd, Erik Sjögren föreslås bli vd för Kronans och Apoteksgruppens sammanslagna bolag samtidigt som Oriolas styresleordförande Panu Routila föreslås bli ordförande i det nya bolaget.

Finska Oriola och litauiska Euroapotheca tillkännagav i februari att de vill slå samman de båda företagens respektive apoteksverksamheter i Sverige, Kronans Apotek och Apoteksgruppen, till ett nytt gemensamt bolag.

Det nya bolaget, som ännu inte har något namn, kommer att ledas av Erik Sjögren, nuvarande vd för Apoteksgruppen, meddelar bolagen nu i var sitt pressmeddelande. Styrelseordförande kommer att bli Oriolas nuvarande styrelseordförande Panu Routila.

Hannes Hasselrot, vd på Kronans Apotek.

Den nuvarande vd:n för Kronans Apotek, Hannes Hasselrot, har samtidigt blivit utsedd till vice president för Oriola Sweden.

Det nya bolaget kommer att ha över 470 kedjedrivna apotek, 44 franchisedrivna apotek och ett fullskaligt e-handelsapotek, över 2 300 heltidsanställda och en sammanlagd omsättning på 1 140 miljoner euro (cirka 13 miljarder kronor med dagens växelkurs). Det nya bolaget blir den tredje största aktören på den svenska apoteksmarknaden efter Hjärtat och Apoteket, sett till omsättning, med en beräknad sammanlagd marknadsandel på 25 procent.

Affären är villkorad av att den godkänns av Konkurrensverket, men än så länge finns ingen ansökan inlämnad till myndigheten. Anledningen är att företagen ligger i förberedande diskussioner med myndigheten. Ett beslut om affären beräknar företagen kan komma under andra halvåret 2022.

Mest läst