Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Vaxzevria lyfter Astra Zenecas omsättning

Läkemedelsbolaget Astra Zenecas omsättning ökade med 60 procent första kvartalet 2022 jämfört med samma period förra året. Covid-vaccinet Vaxzevria lyfter omsättningen, men vinsten ökar inte lika mycket.

Det svensk-brittiska läkemedelsbolaget Astra Zeneca redovisar en dramatiskt ökad omsättning för första kvartalet 2022. Bolaget omsatte 11,39 miljarder dollar, eller motsvarande 117 miljarder kronor, en ökning med 60 procent, enligt bolagets kvartalsrapport som publicerades idag.

Områden som går bra är cancer, som ökade 25 procent och hjärt-kärl/njurar/metabolism-området som ökade med 18 procent, där SGLT2-hämmaren Forxiga ökade kraftigt (67 procent) och sålde för mer än en miljard dollar under kvartalet. Men det som verkligen lyfter försäljningen är bolagets vaccin och immunterapier, det vill säga primärt covid-vaccinet Vaxzevria, som landar in som det tredje största produktområdet med en försäljningsökning som är mer än sexfaldigad jämfört med samma period förra året.

Samtidigt har Astra Zeneca sålt sitt covid-vaccin till ett ganska lågt självkostnadspris så trots en 60-procentig total försäljningsökning så ökar vinsten per aktie med 20 procent till 1,89 dollar per aktie.

Astra Zeneca tillkännagav också planerna på en ny forskningsanläggning för cirka 1 500 forskare i Kendall Square, Cambridge USA. Anläggningen ska stå färdig 2026, enligt bolaget.

Mest läst