Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Sten Olsson är död

Apotekaren Sten Olsson har avlidit. Han blev 72 år.

Sten Olsson, tidigare programchef vid WHO:s biverkningscenter i Uppsala.

Apotekaren och biverkningsprofilen Sten Olsson är död.

Under sin yrkestid arbetade Sten Olsson närmare 40 år vid WHO:s biverkningscenter, Uppsala Monitoring Centre, som han var med och startade 1978 och där han var programchef under många år. Biverkningscentret flyttades från WHO:s huvudkontor i Geneve, Schweiz till Uppsala 1978, bland annat för att Sverige låg väldigt långt fram när det gäller databaser och datoriserade register, en nödvändighet för att kunna hantera biverkningsrapporter på ett strukturerat sätt.

Biverkningscentret samlar in biverkningsrapporter ifrån hela världen och registrerar dem i sina databaser och gör det på så vis möjligt att identifiera biverkningar som är för ovanliga att hitta i ett enskilt land.

Vid sidan om sitt arbete med hantering av biverkningar på ett globalt plan var Sten Olsson även ordförande för Farmaceuter utan gränser under flera år. Där engagerade han sig mycket i kampen mot förfalskade läkemedel, särskilt i utvecklingsländer. Enbart förfalskade malarialäkemedel uppskattas bidra till över 200 000 människor död varje år.

”Det kan vara mer lönsamt att sälja förfalskade läkemedel än att sälja knark”, berättade han bland annat i en artikel i Svensk Farmaci 2013 som beskrev det projekt som Farmaceuter utan gränser då hade startat i Ghana.

Han var också ansvarig för att starta Farmaceuter utan gränsers integrationsprojekt Farmaceutkompis i november 2015, under den stora flyktingvågen från Syrien. Syftet med projektet var att ge nyanlända hjälp att få en kontakt i det svenska samhället.

Sten Olsson avled under torsdagen den 21 april. Han blev 72 år gammal.

Andra läser