Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Drive thru-apotek lockar kunder i Karlstad

Kronans apotek testar ett nytt koncept för att nå kunder. För några veckor sedan öppnade de ett drive-thru-apotek i Karlstad.

– Vi märker att vi fått nya kunder som väljer att åka en omväg för handla i luckan, säger Cristina De Melo, apotekskedjans regionchef i Värmland.

Måndagen den 4 april invigdes drive thru-apoteket på Universitetsgatan 3 i Kronoparken i Karlstad. Nu kan kunder köpa apoteksvaror, hämta ut receptbelagda läkemedel och få rådgivning av personal, utan att kliva ur bilen.

Cristina De Melo, regionchef i värmland, Kronans apotek.

Cristina De Melo, regionchef i värmland, Kronans apotek.

– Vi identifierade Karlstad Kronoparken som ett lämpligt apotek att starta med då vi hade en passande yttervägg med fönster som kunde bytas ut mot en lucka, säger Cristina De Melo.

Apoteket ligger vid ett gångstråk och en trafikerad gata, så infrastrukturen fanns redan på plats. Nu har det blivit mer lättillgängligt och mer smittsäkert under pandemi- och influensatider än tidigare, eftersom kunderna möts utomhus.

– Fördelarna är många. Kunden behöver inte lämna bilen, vilket passar om man till exempel har sjuka och trötta barn i bilen, har ont någonstans eller bara vill vara tidseffektiv. Kunder med permobil uppskattar vår drive thru. Vi har också hundägare som väljer att gå i luckan för att inte lämna sin hund ensam. Så det är en bred målgrupp som besöker oss, säger Cristina De Melo.

Drive-thru-apoteket är också en fördel för den som vill vara diskret när den hämtar ut läkemedel.

– Vissa kunder tycker att apoteksärenden känns genant och vill inte att andra ska se eller höra. Det kan vara när man har frågor kring p-piller eller andra intima frågor till exempel. Då ser de en fördel i att handla i vår drive thru, säger Cristina De Melo.

Idéen till drive-thru-apotek kom från farmaceuterna på apoteket i Kronoparken. De såg en möjlighet att byta ut ett fönster mot en lucka.

– Jag är så otroligt tacksam och bortskämd med medarbetare som har högt engagemang och ser möjligheter på sina lokala apotek. Mina medarbetare sätter verkligen guldkant på min arbetsdag, säger Cristina De Melo.

Hon tror att apotekskedjan kommer att öppna fler drive-thru-apotek.

Andra läser