Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Bästa knepet inför lönesamtalet: Kom väl förberedd

Så här års har många farmaceuter sitt årliga lönesamtal med chefen. Då är det hög tid att fundera på om lönen motsvarar din erfarenhet och vad du har presterar under året. Det bästa knepet för att lyckas bra är att komma väl förberedd.

– Under våren brukar de flesta ha sitt lönesamtal, beroende på vilken bransch man arbetar inom. Branschavtalen reglerar tidpunkten för revisionsdatum, säger Annika Hage Nederström, förhandlingschef på Sveriges Farmacueter.

Arbetsplatser kan ha olika system för löneförhandlingar. Oavsett hur det ser ut så bör du ha ett lönesamtal minst en gång per år. Det är ditt främsta tillfälle att argumentera för din lön. Några grundläggande råd inför lönesamtalet är: Var tydlig och rak, blanda inte in privatekonomi och utgå från fakta som rör ditt arbete.

 – Det är svårt att svara på vilka argument som fungerar bäst, men avgörande är att vara förberedd, säger Annika Hage Nederström.

Några saker är dock viktiga att tänka på, tycker hon:

– Att fundera igenom vad man presterade under föregående år. Har man presterat utöver det vanliga?  Att förbereda sig utifrån de lönekriterier som är uppsatta dels centralt i avtalet, men också de kriterier som gäller just på arbetsplatsen. Vad har diskuterats i medarbetarsamtalet och vad kom man överens om i föregående lönesamtal?

Annika Hage Nederström, Sveriges Farmacueters örhandlingschef.

Hur arbetsmarknaden ser ut i din bransch och på din ort kan också påverka lönen. Här har apotekare och receptarier goda förutsättningar. Idag och inom de närmaste fem åren spås det finnas fler tjänster än utbildade farmaceuter i Sverige. Konkurrensen om jobben därför är låg, enligt Saco-rapporten Framtidsutsikter om arbetsmarknaden i olika akademikeryrken. För apotekare kan dock tillgången på arbete skilja sig mellan stad och landsbygd och mellan branscher, visar rapporten.

– Tillgängligheten till jobb på apotek har ökat, säger Annika Hage Nederström.

Inför lönesamtalet kan det vara bra att skriva ned och sammanställa sina insatser under året. Fundera igenom vad du gjort för verksamheten och om du fått nya eller förändrade arbetsuppgifter och ytterligare ansvar.

Det är också bra kolla upp hur din lön står sig mot andras för att få underlag till att motivera ditt löneanspråk inför chefen. Som medlem i Sveriges Farmaceuter kan du logga in på förbundets webbplats och ta del av lönestatistik för andra farmaceuter. Du kan även gå in på Sacos lönesök och jämföra med siffror för andra Saco-förbund. Du har också möjlighet att ringa till förbundets medlemsrådgivning och få fler tips.

Läs mer: Logga in på Sveriges Farmaceuters lönestatistik
Logga in på Sacos Lönesök

Mest läst