Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Pollenallergi förväxlas ofta med förkylning eller covid-19

Pollensäsongen har inletts på vissa håll i Sverige. Det betyder rinnande näsa, kliande ögon och trötthet för många allergiker. Eller kan det röra sig om en vårförkylning? Kanske till och med covid-19? Varannan person som drabbas har svårt att skilja på symtomen, visar en Sifo-undersökning.

Sifo har på uppdrag av Apoteket Hjärtat intervjuat 2500 svenskar om pollenallergi. Totalt svarar fyra av tio att de haft symtom på pollenallergi de senaste fem åren. Drygt hälften av de som upplevt symtom svarar att de haft svårt att avgöra om det beror på pollenallergi, vårförkylning eller covid-19.  

Undersökningen visar också att många inte vet när pollensäsongen inleds eller när de behöver börja behandla sin allergi. Ungefär var femte av de som upplevt symtom uppger att de inte vet när de ska börja medicinera. Ungefär lika många (23 procent) svarar att de aldrig tar medicin mot sin pollenallergi.

Pollensäsongen i Sverige pågår från tidig vår och till sen höst, med viss variation i olika delar av landet. Just nu sprids al-pollen i Götaland och Svealand, enligt webbplatsen pollenrapporten.se. I en stor del av Sverige kan apotek alltså redan nu börja påminna allergiker om att följa pollenrapporter och lyfta fram behandling som kan lindra symtomen.

”Helst ska man börja medicinera redan innan det finns pollen i luften där man bor. Det är viktigt att inte hoppa över medicinering om man har besvär då det bidrar till att känsligheten i luftrören kan hänga kvar långt in på hösten, skriver Annika Sundberg, chefsapotekare på Apoteket Hjärtat, i ett pressmeddelande om Sifo-undersökningen.

Annika Svedberg, chef för farmaci, kvalitet och hållbarhet på Apotek Hjärtat.

Annika Svedberg, chefsapotekare på Apotek Hjärtat.

Mest läst