Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Astra Zeneca stäms för patentintrång

Det amerikanska läkemedelsbolaget Bristol Myers Squibb stämmer svensk-brittiska Astra Zeneca för patentintrång, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Bristol Myers Squibb, BMS, lämnade i förra veckan in en stämningsansökan till en federal domstol i delstaten Deleware. BMS menar att Astra Zenecas cancerläkemedel Imfinzi (duralumab) bryter mot bolagets patent kopplade till immunterapi-läkemedlet Opdivo (novolumab).

Opdivo används för behandling av bland annat malignt melanom och avancerad lung-, urinvägs- och njurcancer. Imfinzi används för behandling av lungcancer och urinvägscancer. Både läkemedlen är storsäljare globalt. Opdivo sålde ifjol för 7,5 miljarder dollar, motsvarande 71 miljarder svenska kronor, och Imfinzi drog in drygt 2,4 miljarder dollar, nästan 23 miljarder svenska kronor under samma period visar företagens rapporter, enligt tidningen Dagens PS.

Hur stora BMS skadeståndskrav är har på bolagets begäran inte offentliggjorts av domstolen

Astra Zenecas talesperson sade i fredags att bolaget återkommer med sitt svar på klagomålen ”vid lämpligt tillfälle”. BMS representant valde att inte kommentera saken, rapporterar Reuters.

Mest läst