Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Insekter i Fyrisån hade 33 olika läkemedel

Insekter i Fyrisån i Uppsala bar spår av 33 olika läkemedel visar ny studie. Substanserna, som troligen nått naturen genom avloppsvattnet, kan på längre sikt sätta hela ekosystem i obalans, varnar forskarna.

”I kombination kan dessa ämnen ge oväntade och förstärkta effekter som når längre upp i näringskedjan och även kan påverka oss människor, säger doktoranden Emelie Sedvall, en av forskarna bakom studien, på Uppsala universitets webbplats.

De vanligast förekommande substanserna var antidepressiva och antipsykotiska läkemedel, samt antihistaminer mot allergiska reaktioner. Högst koncentrationer uppmättes av tetracyklin, antibiotika som vid överanvändning kan leda till resistens.

”Att det finns i samtliga fem insektsarter vi studerat är oroväckande, då många av substanserna har liknande effekter i djur som människor, säger Emelie Sedvall vidare.

Ett exempel på förödande läkemedelsöverföring i näringskedjan inträffade när antalet smutsgamar i Indien minskade kraftigt under 1990-talet. Orsaken spårades till att gamarna ätit av döda kor som fått diklofenak, ett antiinflammatoriskt läkemedel. Substansen förstörde gamarnas njurar.

”Läkemedlens påverkan på miljön är en högst reell utmaning för hela vårt samhälle”, kommenterar Mikael Hedeland, professor i analytisk farmaceutisk kemi på universitets webbplats.

Läs forskarnas studie på sciencedirect.com

Mest läst