Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Nya karantänsregler underlättar för apoteken

Folkhälsomyndigeten undantar nu vissa grupper från regeln om familjekarantän för att minska påverkan på samhället. Reaktionen från apoteksvärlden är försiktigt positiv. Det är dock oklart om dessa åtgärder är tillräckliga.

[Uppdaterad 2022-01-21]

Folkhälsomyndigeten kortar nu tiden i karantän vid bekräftad eller misstänkt covid-smitta från minst sju dagar till minst fem dagar. Fortsatt gäller dock att den drabbade ska vara feberfri och symtomfri i 48 timmar innan återgång till arbete.

På samma sätt kortas karantänstiden från sju dagar till fem dagar när någon annan är sjuk i hushållet. Men för vissa grupper slopas familjekarantänen helt och hållet. Det gäller:

  • Personer som har vaccinerats med dos tre.
  • Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna.
  • Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet. Arbetsgivaren beslutar.

– Vi är medvetna om att det är ett mycket stort personalbortfall som orsakar problem i vissa verksamheter. Det innebär en stor påverkan på samhället. För att hantera effekterna av den här väldigt kraftiga smittspridningen, som vi också befarar kommer att öka under den närmaste tiden, anpassar vi rekommendationerna för testning och förhållningsregler. Men anpassningen måste göras försiktigt för vi har ju de här reglerna för att minska smittspridningen i samhället, säger Sara Byfors, biträdande avdelningschef på Folkhälsomyndigeten.

De förändrade rekommendationerna ska ses som en kompromiss som gör det lättare för samhället att fungera, men som inte ökar smittspridningen väsentligt i samhället, förklarar hon.

Förändringarna som görs handlar enbart om möjligheten att gå till arbete eller skola, betonar Sara Byfors

– Även de som uppfyller kraven för att undantas från de tidigare reglerna ska avstå ifrån fritidsaktiviteter, middagar eller ha nära kontakt med andra utanför hushållet, säger hon.

Reaktionerna från apoteksvärlden är försiktigt positiv.

– Det är klart att det är positivt både att man kortar karantänsperioden och att personer som har fått tre doser eller haft corona de tre senaste månaderna är undantagna från familjekarantän. Det är ju jättebra. Men hur långt det kommer att räcka vet jag inte, säger Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

De anpassade förhållningsreglerna innebär att alla som har fått en tredje vaccindos eller har haft covid de senaste tre månaderna och nu är i familjekarantän kan komma tillbaks till apoteket redan imorgon.

– Ja, och de regionchefer och apotekschefer som har hört av sig har varit positiva så det är absolut ett steg i rätt riktning. Vi får följa utvecklingen på våra apotek för att se hur det går, men det är ändå lättnader och det är bra, säger Andreas Rosenlund.

Även på Apotek Hjärtat är reaktionerna på de förändrade förhållningsreglerna positiva.

Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat.

– Vi ser positivt på att vi snabbare kan få tillbaka medarbetare som varit sjuka eller stannat hemma baserat på att familjen varit smittad, och på undantagen som bland annat innebär att trippelvaccinerade inte behöver stanna hemma i de fallen. Dessutom är det bra att fler medarbetare som behöver det kan få snabb hjälp med PCR-testning, svarar Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat via mejl.

De ändrade karantänsreglerna kommer definitivt att underlätta att bemanna apoteken, menar hon, men om det är tillräckligt är svårare att svara på.

– Jag hoppas det. Med den nivå smittspridningen har just nu kommer läget säkert ändå att vara ansträngt — men alla steg i rätt riktning är förstås viktiga för oss i nuläget, svarar Monika Magnusson.

Även landets testkapacitet är nu mycket hårt ansträngd och därför rekommenderar Folkhälsomyndigeten nu regionerna att sluta testa personer som inte behöver vara fysiskt närvarande på sina arbeten. Dessutom ska de som testat positivt på ett antigentest inte längre bekräfta testsvaret med ett PCR-test utan kan betrakta sig som smittade. Men samma sak gäller de som får ett negativt testsvar, förklarar Sara Byfors.

– Får man ett negativt testsvar på antigentest ska man ändå stanna hemma i minst fem dagar tills man är helt frisk, precis som alla andra som inte har testat sig eller har fått ett positivt testsvar, säger hon.

Läs mer: Omikron-smitta orsakar extremt pressat läge på apoteken

Läs mer på Folkhälsomyndigetens webbplats.

Se presskonferensen i efterhand.

Mest läst