Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Omikron-smitta orsakar extremt pressat läge på apoteken

Samtliga apotekskedjor upplever en kraftigt ökad sjukfrånvaro och ett ökande problem att hålla apoteken öppna. Än så länge går det på de flesta ställen med hjälp av lojala och flexibla medarbetare samt inhyrda timanställda. Men frågan är hur länge?

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap varnade redan i förra veckan för att den snabba spridningen av den nya omikron-varianten riskerar att slå ut samhällsviktiga funktioner. Personal smittas själva eller tvingas vara hemma i karantän för att någon familjemedlem smittats.

Igår rapporterade P4 Jämtland att apoteket i Änge tvingas hålla stängt idag och förkorta sina öppettider resten av veckan. Även sjukhusapoteket på Östersunds sjukhus tvingades stänga tidigare på grund av ett ansträngt personalläge. Men dessa apotek är inte på något sätt unika.

Det visar Svensk Farmacis rundfrågning om läget på landets apotekskedjor. Samtliga kedjor rapporterar om en högre sjukfrånvaro än vanligt och stora svårigheter att hålla apoteken öppna.

Apoteksgruppens marknads- och kommunikationsdirektör, Anna Bergstedt, vill visserligen inte kommentera läget på enskilda apotek men skriver;

”Vi har generellt en högre nivå på sjukdomsbortfall på våra apotek just nu om man jämför med de närmsta åren tidigare. Då det i kombination med högre sjukdomsfall finns en generell brist på farmaceuter i Sverige så är situationen mer ansträngd på orter där det redan från början är svårt att hitta dessa kompetenser.”

Anna Bergstedt, marknads- och kommunikationsdirektör på Apoteksgruppen.

Apoteksgruppen har, som alla kedjor, vidtagit ett antal åtgärder för att minska risken för personalen och kunderna att smittas på apoteken.

”Vi följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer i alla lägen, utöver det har vi plexiglas vid våra kassor på apoteken, vi har sedan pandemins start infört extra städrutiner och vi har skyltar där vi ber våra kunder undvika att själva komma till våra apotek om de har symptom och istället skicka ombud. Vi erbjuder sedan pandemins start också en tjänst där våra kunder kan ringa in sin beställning och hämta den samt betala utanför apoteket.”, skriver hon.

På Kronans Apotek är läget minst lika illa.

”Regioncheferna anger att de aldrig har upplevt någon liknande situation. Vi tar in timanställda för kassa och varuhantering, men de blir också sjuka. Allt som går att prioritera ned till förmån för att ta hand om kunder prioriteras ned. Vi får planera dag för dag så att vi kan ha öppet. Än så länge har vi kunnat hålla apoteken öppna, men vi har fått införa lunchstängt på vissa apotek.”, skriver Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Andreas Rosenlund, informationsdirektör på Kronans Apotek.

Han poängterar att det fungerar just nu tack vare en lojal personal, men att apoteken kommer att behöva hjälp från samhället för att kunna hålla ut.

”Vi är glada för våra fantastiska medarbetare som hjälper kunderna och hjälper varandra i en extremt utmanande tid. Vi behöver stöd med PCR-test för samhällsviktig verksamhet och blir det speciella förskolor som är öppna kommer även apoteksmedarbetarna behöva dessa.”, skriver Andreas Rosenlund.

På Lloyds Apotek ser det likartat ut.

”Hos oss på Lloyds Apotek känner vi igen situationen som Kronans Apotek beskriver, med en hög sjukfrånvaro över hela landet nu. Dels på grund av covid, men även medarbetare i karantän. Vårt yttersta mål är att inte stänga något apotek och vi arbetar hårt för att säkerställa personal på varje apotek.”, skriver Annelie Söderberg, marknadsdirektör på Lloyds Apotek.

Även ICA-gruppens Apotek Hjärtat har det jobbigt att bemanna sina apotek.

”Apotek Hjärtat upplever precis som många andra verksamheter ett ansträngt läge på grund av höga sjukskrivnings- och VAB-tal samtidigt som många kunder behöver vår hjälp, framförallt kopplat till den ökande efterfrågan på antigentester.”, skriver Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat.

Monika Magnusson, försäljningsdirektör på Apotek Hjärtat.

Hon pekar dessutom ut vissa områden som mer drabbade, och då är det inte i första hand glesbygd det handlar om.

”Läget är likartat över landet men vi har vissa områden som drabbats hårdare, exempelvis Skåne, Mälardalen och Västra Götaland. För att ändå kunna förse människor med läkemedel och råd så tillämpar vi våra beredskapsplaner där det behövs, exempelvis justerar vi öppettider på vissa apotek och vi har för närvarande längre leveranstider på vår e-handel. Det är just nu ett ständigt arbete runt om i landet att bemanna, och kunna ge den service vi vill — så jag vill passa på att skicka med ett varmt tack till alla apotekshjältar oavsett kedja.”, skriver Monika Magnusson.

Även Apoteket AB upplever en ansträngd situation där vissa apotek tvingas justera sina öppettider eller stänga helt.

Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket AB.

”Vi på Apoteket följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer för att minska risk för smittspridning. Vi, liksom hela samhället, påverkas av den höga sjukfrånvaron men också frånvaro för karantän och vård av barn och det gör att vissa apotek tillfälligt kan få justerade öppettider eller stänga enstaka dagar.”, skriver Elin Jarl, chef för extern kommunikation på Apoteket AB.

Smittspridningen av omikron-varianten visar ännu inga tecken på att mattas av utan ligger på en historiskt sett extremt hög nivå med mellan 20 000 och 25 000 nya smittade varje dag. Detta trots att vissa regioner har infört begränsningar för vilka som får testa sig, så antalet är sannolikt ännu högre. Frågan är ju därför hur länge apoteken kan hålla ut under dessa omständigheter?

— Jag vill inte spekulera i det, men vi sitter varje dag och lägger pussel för att få det att funka. Det är tufft, det är svårt att få ihop det. Och våra medarbetare anstränger sig till det yttersta för att hjälpa till. En del åker långt för att kunna hålla ett apotek öppet, andra justerar sina arbetstider, säger Andreas Rosenlund på Kronans Apotek.

Andra läser