Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Begränsat uttag av läkemedel tas bort

Regeringen tar bort de regler som begränsade enskildas uttag av läkemedel från apotek under pandemin.

För att minska risken för hamstring eller att läkemedel tog slut införde regeringen i april förra året en begränsning som innebar att öppenvårdsapotek endast skulle kunna lämna ut läkemedel till patienter för tre månaders förbrukning.

Från och med den 18 januari 2022 kommer den regleringen att upphöra, vilket innebär att de tidigare reglerna gäller igen.

– Reglerna som begränsar hur mycket läkemedel man får ut infördes i en unik situation under pandemin när efterfrågan på läkemedel ökade kraftigt under våren 2020. Läkemedelsverket uppger i en hemställan till regeringen att behovet av reglerna inte längre finns och att det inte längre finns signaler om att det skulle finns risk för läkemedelsbrister som beror på pandemin, säger socialminister Lena Hallengren, i ett pressmeddelande.

Efter tillbakagången till de tidigare reglerna gäller bland annat att läkemedel inom förmånen endast subventioneras om patienten tar ut en förbrukning på högst tre månader. Om patienten betalar själv kan hen dock ta ut mer än för tre månader av ett receptförskrivet läkemedel.

Andra läser