Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Det känns lite underligt”

Apotekaren och Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström tilldelas Forska!Sveriges utmärkelse inom det politiska området för sitt arbete under coronapandemin.

Det var i mitten på juni 2020 som Richard Bergström utsågs till Sveriges vaccinsamordnare. Hans uppdrag var då att Sverige skulle få tillgång till vaccin så effektivt som möjligt.

Nu tilldelas han Forska!Sveriges utmärkelse inom det politiska området för sitt arbete.

– Det känns faktiskt lite underligt att få den här typen av utmärkelser eftersom min drivkraft med det här arbetet har varit att få folk att ta coronavaccinet. Men det känns såklart kul. Jag släppte allt jag höll på med i juni förra året och har sedan dess varit helt uppslukad av projektet att i ska få tillgång till vaccin, säger Richard Bergström till SVT:s Morgonstudion.

I ett pressmeddelande från Forska!Sverige framgår att utmärkelsen bland annat motiveras med att Richard Bergström dedikerat sig på ett beundransvärt sätt för att bekämpa pandemin och rädda liv.

– Richard Bergström har med stor kraft drivit på utvecklingen av läkemedelsbranschen, både i Sverige och på Europanivå. När pandemin slog till var han mitt uppe i sin karriär på SICPA i Schweiz, men lade det åt sidan när han blev ombedd att bli vaccinsamordnare för Sverige. Tack vare Richards kompetens, nätverk och stora pliktkänsla har vi i Sverige fått bästa möjliga tillgång till vacciner. Det är en enorm insats som vi alltid kommer vara tacksamma för, säger Anna Nilsson Vindefjärd, generalsekreterare Forska!Sverige i pressmeddelandet.

Läs mer:

Richard Bergström Sveriges vaccinsamordnare

Mest läst