Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

Richard Bergström Sveriges vaccinsamordnare

Apotekaren Richard Bergström har av regeringen utsetts till Sveriges vaccinsamordnare. Han börjar redan på måndag och ska lämna en första delrapport redan den 31 augusti.

Apotekaren och tidigare vd för Läkemedelsindustriföreningen, LIF, senare även högsta chef för den europeiska motsvarigheten, EFPIA, Richard Bergström har av regeringen utsett till Sveriges vaccinsamordnare.

– Han har ett brett kontaktnät och många års erfarenhet i branschen, både nationellt och internationellt. Det ger honom en stark position att påbörja arbete omedelbart på måndag. Han ska bidra till att möta internationella processer och behov. Pandemin är global, och vaccineringen måste också vara global, säger socialminister Lena Hallengren vid en pressträff på tisdagen.

Hon preciserar också Richard Bergströms uppdrag.

– Samordnaren ska identifiera strategiska vägval i arbetet och ta fram en handlingsplan för Sveriges agerande så att vi kan få tillgång till vaccin så snabbt och så effektivt som möjligt. I det ingår att identifiera och följa intressanta vaccinutvecklingsprojekt i dialog med berörda utvecklare. Det ingår också att i samarbete med regioner undersöka möjligheten att få kliniska vaccinprövningar till Sverige, säger Lena Hallengren.

Richard Bergström, som även varit rådgivare för WHO, vice ordförande vid Karolinska institutet och expert i flera statliga utredningar, medverkade via länk vid pressträffen.

– Det är en ära att få acceptera det här uppdraget. Det är också en plikt som svensk och som person från läkemedelsbranschen att hjälpa till. Det är tragiskt att så många har drabbats av covid-19, men hade detta hänt för tio år sedan hade det varit betydligt värre. På grund av tidigare utbrott av SARS och MERS har både den privata och den offentliga sektorn satsat stort på vaccinteknologi de senaste åren. Inte minst ser vi hur man samarbetar på ett sätt som hade varit otänkbart när jag började i läkemedelsbranschen för 30 år sedan, säger han.

Något som gör att det nu finns väldigt mycket mer kunskap och väldigt många fler teknologier att välja på. Något som är bra, men som också gör det svårare, menar Richard Bergström.

– Det gäller att välja rätt vaccin eller vacciner, säger han.

En första delrapport ska Richard Bergström lämna till regeringen redan den 31 augusti. Förordnandet löper sedan till den 15 maj 2022.

Andra läser