Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Skulle du axla rollen som LMA utan lönepåslag?”

Bör rollen som läkemedelsansvarig på apotek innebära mer klirr i kassan eller ska den ses som en möjlighet och en merit? Den frågan ställer Isabella Stenmark i sitt senaste blogginlägg.

Att axla rollen som läkemedelsansvarig (LMA) var ett av de bästa besluten som jag tog under min tid på apotek. Det var ett roligt uppdrag som gav mig många viktiga insikter kring vad kvalitets- och patientsäkerhetsarbete egentligen är. Dessutom gav det mitt självförtroende en skjuts, jag uppfyllde kraven för att bli godkänd som LMA och kunde ta på mig det ansvar som följer med rollen.

Ansvar och ansvarsfördelningar är återkommande ämnen på apotek. Det finns många spännande uppdrag en farmaceut kan få, som att till exempel handleda studenter, hålla föreläsningar för intresseorganisationer och utveckla samarbeten med andra lokala näringsidkare. Ofta kommer initiativet från den anställde men ibland får farmaceuten frågan om hen till exempel skulle vilja bli LMA.

Min första reaktion på en sådan förfrågan skulle naturligtvis vara: vilken ära att bli tillfrågad om ett så viktigt ansvar. Resten av arbetsdagen skulle jag känna mig upprymd och förväntansfull. Under kvällsmaten skulle min man nicka gillande och fråga: ”Vad har du blivit erbjuden för ersättning om du tar på dig ytterligare ett ansvarsområde?”

Trots att jag själv sällan brukade tänka i de här banorna, är frågan högst relevant. Hur ofta blir en apoteksfarmaceut erbjuden arvode eller ersättning i samband med att en ny roll axlas? Eller förväntas en farmaceut ta på sig fler ansvarsområden med motiveringen att det är en fin merit?

Min egen erfarenhet är tyvärr att jag glatt och stolt tackat ja till att till exempel handleda studenter och ha andra extrauppgifter, utan att fundera över hur företaget belönat mig för det. På sätt och vis säljer jag som anställd mina tjänster till företaget. Om utbudet av tjänster ökar, borde rimligtvis ersättningen också öka kan jag tycka.

LMA-rollen är ett bra exempel då ett apotek måste ha en läkemedelsansvarig. Det finns rekommendationer att LMA-rollen bör ge ett lönepåslag. Däremot vet jag, att det finns arbetsgivare som inte alls ser att det finns ett skäl till lönepåslag utan hänvisar till att det är en möjlighet och en merit. Fast var ska gränsen dras? Det finns farmaceuter som är LMA för flera apotek, borde det inte utgå ersättning för det också?

Jag har alltid känt mig uppskattad för det arbete jag har gjort och de ansvarsområden jag har skött. Men jag vill uppmuntra andra att sätta ett pris på sin kompetens och tid. Visst är det trevligt att bli bjuden på glass och fika, men det är inte samma sak som att se uppskattningen i lönekuvertet.

Jag är uppriktigt nyfiken, vad skulle du gjort om du blev erbjuden ansvaret som LMA utan ett extra arvode? Skulle du ta strid eller nöja dig med att kunna sätta guldkant på ditt cv?

Mest läst