Gå till innehållet
Gå till startsidan

Fack- och professionstidningen från Sveriges Farmaceuter

“Jag hade förväntat mig en mer flexibel lösning”

Efter att Sveriges coronarestriktioner lyfts är det många som nu går tillbaka till sina arbetsplatser. På läkemedelsföretaget Sobi är många medarbetare besvikna att delar av ledningen inte är flexibel gällande hemarbete – och att tillbakagången till vissa avdelningar på arbetsplatsen sker utan någon större upptrappning.

– Det har kommit direktiv från högsta ledningen om att vi medarbetare ska arbeta större delen av vår tid på kontoret, hur detta beslut ska implementeras är upp till varje chef och avdelning att bestämma beroende på verksamhetens art. På vår avdelning, Global Quality, har vi nu gått från att ha rekommenderat hemarbete till hundra procent till att vi måste vara på plats fyra dagar i veckan på arbetsplatsen. Jag blev lite förvånad, det kom som en chock, jag hade förväntat mig en mer flexibel lösning säger Linda Larsson, Quality Assurance Officer och ordförande i Akademikerföreningen på Sobi.

Hon berättar att signalerna de fått från medlemmar i Sverige Farmaceuter är att många vill ha en mer flexibel lösning när de nu ska gå tillbaka till arbetsplatsen. Många av de som jobbar inom avdelningen Global Quality vill inte vara på plats fyra dagar i veckan och de medlemmar som tillhör andra avdelningar som ännu inte satt upp samma direktiv ser också problem med så många dagar på arbetsplatsen.

– Många har berättat att om dessa regler implementeras på deras avdelning så måste de börja jobba deltid eftersom de inte får vardagspusslet att gå ihop. Många har småbarn och skulle hellre se att Sobi hade ett hybridläge, där det finns möjlighet till hemarbete, men där det också går att träffas på kontoret och vara kreativa och sociala, säger Linda Larsson, och fortsätter:

– Förutom farmaceuterna har även andra medlemmar kommit och pratat, och de tycker att det gått väldigt fort i omställningen. Jag har inte hört en enda medlem som enbart är positiv över beslutet. För egen del känner jag att det är trevligt att vara på jobbet, men hade önskat en större flexibilitet för att få allt att funka i praktiken, säger hon.

Ingrid Colérus är farmaceut och jobbar som QA Supplier Manager på Sobi. Hon är också kritisk till att tillbakagången på global quality skedde med så kort varsel.

– Det blev ingen upptrappning alls. Många andra medarbetare på Sobi har ännu inte fått några direkta krav, och de kan välja att göra som de vill gällande hemarbete, men på vår avdelning har de pekat med hela handen, säger hon.

Även om alla visste att vi skulle tillbaka, så tar det tid med en omställning.

Ingrid Colérus

Ingrid Colérus menar också att en så pass snabb omställning, som flera på Sobi nu haft, också innebär problem i vardagen. Hon säger att många medarbetare väljer bort att åka kommunalt, vilket kan innebära en del nya utmaning.

– Jag har till exempel valt att cykla och efter två dagar hade jag ganska ont i benen eftersom kroppen inte var van. Då hade det varit bra att kunna trappa upp långsammare, så att kroppen fick vänja sig. En upptrappning hade också varit bra för de som nu måste ändra sina barns vistelsetider på förskolan, hinna med sina barns aktiviteter eller fixa hundvakt. Även om alla visste att vi skulle tillbaka, så tar det tid med en omställning, säger Ingrid Colérus.

Ingrid Colérus tycker att när det gäller arbetsuppgifter som rör utveckling och förändring är det bäst att jobba på plats, men att rutinuppgifterna lättare går att sköta hemifrån där det går att jobba mer ostört.

– Innan pademin visste vi inte om hemarbete skulle fungera, men nu vet vi att det funkar bra. Jag har teamsmöten med folk i andra länder, om jag då sitter på kontoret eller hemma spelar ingen roll. Vi kanske inte behöver fyra till fem dagar i veckan på kontoret, det kan räcka med två till tre dagar.

En mix av olika sätt och en flexibilitet kring återgången tror jag att alla hade vunnit på.

Linda Larsson

Hon tror också att Sobi kan gå miste om många rekryteringar om de inte har en flexibel arbetsplats.

– De tar en risk eftersom hemarbete är en konkurrensfördel. Många vill jobba på distans och de kanske väljer bort Sobi om de inte kan det. Vi riskerar också att förlora medarbetare eftersom de kanske inte nöjer sig med att gå ner i arbetstid för att få vardagen att gå ihop – de kanske helt enkelt byter jobb, säger Ingrid Colérus.

Sobi har motiverat den snabba omställningen med att medarbetarna mår bättre av sociala kontakter, vilket också Ingrid Colérus och Linda Larsson tror på.

– Men ingen vinner på tvång och alla medarbetare är olika. En mix av olika sätt och en flexibilitet kring återgången tror jag att alla hade vunnit på, säger Linda Larsson.

Läs mer: Efter restriktionerna: “Vi tar ett steg i taget”

Andra läser